Sala de Conferințe a Muzeului de Arheologie din Milano a găzduit sâmbătă 10 februarie 2018 prezentarea cărții: “L’oreficeria policroma nel V secolo d.C. Unii e Gepidi nel bacino carpato-danubiano”, a autorului Marco CORRIAS, istoric de artă din Milano. Un numeros public italian a asistat la lansarea acestei publicații, profesori, studenți, interesați să cunoască cu această carte, o perioadă ca făcând parte din istoria antichității târzii sau de început de ev mediu: L’eta delle Migrazioni, „le invasione barbariche”, cum o definesc istoricii, o perioadă mai „întunecată” prin lipsa izvoarelor arheologice, anunță Centro Culturale Italo-Romeno d Milano.
La prezentarea moderată de Doina Ene, ghid muzeal la Milano, au intervenit profesorul Maurizio Cali din partea Asociației Italia Medievale și Elena Percivaldi, istoric de artă.
Lucrarea este dedicată evoluției parcurse în arta prelucrării aurului în bazinul Carpato Danubiano în secolele IV-V după Hristos și prezența gepizilor și hunilor pe teritoriul Daciei în antichitatea târzie.
Autorul Marco Corrias a prezentat o interesantă expunere despre așezarea populatiilor migratoare – în special gepizii si hunii, pe teritoriul spatiului carpato-danubiano-pontic, îndeosebi pentru secolele IV-VI d. C., cu mărturii aduse de istoricul Iordanes, cu un interes legat mai ales de urmele arheologice lăsate de acești migratori: cimitire, morminte, obiecte, tezaurele de aur, arme, care defineau modul de viață al acestora. Interesat cu precădere de “limbajul artistic” exprimat de aceste populații migratoare după căderea Imperiului Roman, Marco Corias a adus în atenție contribuția acestor populații în evoluția artei, stilul policrom, în perioada antichității târzii.
Volumul aduce în atenție evoluția prelucrării aurului de către populațiile migratoare germanice în spatiul carpato-danubiano-pontic, perioadă numită în istoriografie epoca migrațiilor, o epocă în viziunea autorului puțin studiată si aprofundată în Italia.
Prezența gepizilor pe teritoriul Daciei este legată mai ales de descoperirea la Apahida (localitate langa Cluj Napoca) a trei morminte princiare ale neamului gepizilor cu un bogat inventar, între care: un inel sigilar cu monogramă, o fibulă cruciformă cu butoni în formă de ceapă, o brăţară cu capetele îngroşate, trei inele, mai multe catarame, cinci pandantivi cu clopoţei, două căni de argint, o bandă de aur, aplice, tezaurul de la Simleul Silvaniei etc.
Iulia Adriana Cupșa Kiseleff a transmis un mesaj din partea Consulatului General al României din Milano, apreciind interesul manifestat de partea italiană pentru istoria României, pentru cunoașterea acestei perioade în rândul publicului italian, prin contribuția adusă de istoricul Marco Corias cu prezenta publicație.
În intervenția avută, Violeta Popescu a vorbit despre reflectarea acestui subiect în istoriografia românească, îndeosebi studiile publicate de școala de Istorie si Arheologie din Cluj, vorbind cu precădere de studiul îngrijit de profesorul și academicianul Dumitru Protase, publicat de Academia Română, intitulat Daco românii, romanicii ș alogeni, un studiu detailat privind organizarea socială, militară, conflictele purtate între populațiile migratoare pe tertoriul fostei Dacii romane după retragerea aureliană, cu numeroase descoperiri arheologice care atestă prezenta acestei populații de origine germanică, mai ales în zona Transilvaniei.
Evenimentul s-a bucurat de patronajul Consulatului General al României din Milano, Asociației Italia Medievală și a Centrului Cultural Italo Român.