Site icon TIMP ROMÂNESC

Dezvoltarea ca soluție a conflictului transnistrean

În perioada 26-29 martie 2015 au avut loc activitățile planificate în cadrul workshopului internațional „Analiza comparativă a dezvoltării pe cele două maluri ale Nistrului. Dialog Chișinău – Tiraspol”, subordonat proiectului „Dezvoltarea ca soluție a conflictului transnistrean”. Organizarea a aparținut Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean, și a fost implementată de membri LACT, condusă de conf. univ. dr. Eugen Străuțiu.

Workshopul a luat formatul unui dialog în oglindă între experți de la Chișinău și Tiraspol, care au pus în dezbatere următoarele domenii de dezvoltare: economic (Galina Șelari – Centrul de Investigații Strategice și Reforme, Chișinău / Viktor Khoteev – Asociația STELS-TERA din Tiraspol); politic (Nicolai Tsveatcov – Academia de Științe a Moldovei, Chișinău / Vladimyr Yastrebceak – Universitatea „Taras Sevchenco” din Tiraspol); societate civilă (Eduard Țugui – IDIS Viitorul Chișinău / Vitalyi Rotari – Institutul de Drept și Societate Civilă, Tiraspol); mass-media (Liliana Barbăroșie – Redacția „Europa Liberă”, Chișinău / Luiza Doroshenco – Media Center, Tiraspol).

Au mai participat la dezbateri, în calitate de experți: George Bălan, Biroul pentru Reintegrare al Guvernului Rep. Moldova, George Damian (director al redacției jurnalului „Adevărul de Moldova”), Eduard Bumbac (Comisia Unificată de Control).

Au asistat la discuții membri ai corpului diplomatic străin la București (Teofil Rendiuk – Însărcinat cu Afaceri și Ministrul Plenipotențiar al Ambasadei Ucrainei, Vladimir Vasiliev – funcționar la Ambasada Federației Ruse) și un reprezentant al MAE al României (Mihai Sârbu – Direcția pentru Relația cu Rep. Moldova). În public s-au aflat jurnaliști, profesori, masteranzi și studenți din România și Rep. Moldova.

Rezultatul discuțiilor va fi prezentat sub fora unui raport cu propuneri de politice privind optimizarea aspectelor de dezvoltare ale societății de pe cele două maluri ale Nistrului. Raportul va fi redactat în limbile română, rusă și engleză, și va fi difuzat autorităților politice și administrative, organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale și ambasadelor interesate în monitorizarea și soluționarea conflictului transnistrean.

Workshopul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea ca soluție a conflictului transnistrean” (Grant No. ROM/2014/16), finanțat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente, prin Asistența oficială pentru dezvoltare implementată de către Ministerul Afacerilor Externe al României.

Exit mobile version