Cea a-IV-a ediție a Festivalului de teatru „TeatROmania_emersioni sceniche”, menit să consolideze continuitatea inițiativei estivale în Roma dedicată dialogului intercultural și pluralismului limbajului scenic, se va desăşura în perioada 27-29 iunie la Accademia di Romania.
Teatrul devine astfel un loc privilegiat de studiu, comparaţie şi împărtășire a experiențelor companiilor teatrale, artişti şi public pentru cunoşterea reciprocă. Nu este vorba doar de a găzdui o serie de spectacole ale teatrelor străine sau din Est, ci de a aduce pe aceeaşi scenă companii şi artişti proveniţi din teatre tradiţionale diverse, care aduc la Roma evenimente culturale de calitate şi relevante pentru compararea criticii cu contemporaneitatea.
După succesul de anul trecut, propunerea artistică a celei de-a patra ediții include spectacole care evidențiază alegeri dramaturgice inovatoare, cum este cazul piesei “Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” de Matei Vișniec, interpretată de extraordinarele Irina Bodea Radu și Bianca Holobuț, o dramă despre femei și războiul din Bosnia. Monologuri și dialoguri se întrepătrund trecând de la citirea lecturilor directe la comunicarea cu publicul. Fluxurile mnemonice și sedimentările psihice atrag două portrete de femei, Kate și Dora, care se luptă să se împace cu starea lor, într-o formă neobișnuită de terapie.
Schimbare de registru pentru un alt spectacol, „Aşteptând-o pe Alice” de și cu Oana Mardare, în regia lui Doru Taloş, aparţinând companiei independente Atelier45 din Cluj. Cu această piesă, concentrându-se pe nevinovăția ludică a copilăriei văzută ca o economie de resurse, se reconfirmă caracteristica Festivalului de a da vizibilitate producțiilor independente de excelență ale tinerei generații a teatrului românesc.
Noutatea acestui an este spectacolul dedicat copiilor și familiilor „Umbre în pădure” al companiei Telluris Associates, inspirat din lumea de vis a basmelor tradiționale ale Europei de Est. Un spectacol de lumini și umbre, în care personajele reale sau imaginare vorbesc de o posibilă întâmplare care a avut loc, în care intuiția și instinctele sunt necesare pentru a descoperi lucrurile adevărate și pentru a deveni gardienii focului de creație a unei noi şi aprofundate cunoașteri ale ciclurilor de viață, moarte și renaștere a naturii.
O altă întâlnire cu lumea de basm este reprezentată de spectacol „Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” (premieră absolută), produsă de compania Wasabi Milano, în colaborare cu teatROmania_emersioni sceniche, de și cu Vlad Scolari, Alice Protto voce, muzică live de Federico Branca Bonelli. O poveste unică în cultura românească, prezentată sub forma unui studiu inițial – o lectură cu muzică și voci care ne vor permite sa explorăm povestea, pentru a înțelege sensul său și pentru a ne cufunda într-o nouă imaginație fantastică. În acest fel, compania Wasabi continuă călătoria în spațiul de mediere culturală între Est și Vest, care este cultura română, cu o producție realizată în colaborare cu Festivalul.