Institutul Cultural Român de la Bruxelles continuă proiectul„Întrevederi literare la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei” cu o întâlnire în cadrul căreia este invitat Eric-Emmanuel Schmitt, romancier, dramaturg, regizor belgo-francez. Tema serii literare este „Pourquoi j’aime la Roumanie: dialogue littéraire Eric-Emmanuel Schmitt – Denisa Comănescu” și are loc marți, 7 noiembrie 2023. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei.
Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction, va modera dialogul cu Eric-Emmanuel Schmitt, dialog ce va continua cu întrebările publicului, șiva susține în fața studenților de la Universitatea Liberă din Bruxelles două prelegeri „Scriitori europeni în România: studiu de caz – Eric Emmanuel Schmitt” și „Ficțiune și realitate: succesul «românesc» de necontestat al lui Eric-Emmanuel Schmitt”.
„Mă voi concentra mai întâi pe felurile în care e cunoscut Eric-Emmanuel Schmitt în România: cronologic, ca dramaturg mai intâi, apoi, din 2007 încoace, ca scriitor căruia i-am dedicat o serie de autor la Editura Humanitas Fiction, seria care va ajunge, în octombrie 2023, la 25 de titluri traduse din opera sa literară. Întrebările vor fi de ordin general privind creația și arta lui Eric-Emmanuel Schmitt – arta ca celebrare a vieții, timpul scrierii și timpul trăirii, bucuria de a scrie versus bucuria de a trăi, influența filozofiei și a muzicii asupra scrisului său, lejeritate și profunzime (Mozart, maestrul său), umanismul scrierilor sale, imaginație și memorie, diferența dintre a scrie ficțiune (romane și nuvele) și dramaturgie, tematici (aici abordarea umanistă a religiilor, experiențele spirituale), contrucția personajelor, personajul copil, cele două mari cicluri ale sale, «Ciclul Invizibilului» și «Ciclul Traversând secolele» (accentul pe această fabuloasă istorie romanescă a civilizației, proiectată în opt volume, din care public anual, începând din 2021, și urmând ritmul aparițiilor din serie în Franța, câte un volum). În final, vom puncta vizitele scriitorului în România, impresiile sale fiind foarte puternice, exprimate, de multe ori, în scris, prin clipuri sau în interviuri.ˮ (Denisa Comănescu)
Eric-Emmanuel Schmitt a debutat în 1991, a scris zeci de piese de teatru și romane, pentru care i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare. În 2001, a primit titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. În 2012, Academia Regală de Limbă și Literatură Franceză din Belgia i-a oferit scaunul nr.33, ocupat înaintea lui de Colette și Jean Cocteau. În 2016, a fost ridicat de regele Filip al Belgiei la rangul de Comandant al Ordinului Coroanei. Cărțile sale sunt traduse în peste 40 de limbi. În seria de autor „Eric-Emmanuel Schmittˮ a Editurii Humanitas Fiction au apărut 25 de titluri.Edițiile în limba română ale cărților lui Eric-Emmanuel Schmitt s-au vândut în peste 225 000 de exemplare.
Clădirea reședinței ambasadorului României în Regatul Belgiei face parte din patrimoniul belgian și a devenit proprietatea statului român în 1932, achiziţionată în timpul mandatului ministrului afacerilor externe Nicolae Titulescu. În decursul anilor, numeroase evenimente au fost organizate în salonul Reședinței ambasadoriale, evenimente la care ICR Bruxelles a fost partener: Ziua Națională a Lecturii (2023), lansare de carte – “Le Jour de l’amélanchier /Ultima ei noapte de viață, întâia mea noapte de doliu”, de Philippe Marchandise (2022), „La Roumanie, racontée et traduite” – curs-conferință și seară literară româno-poloneză (2022), Interferențe culturale la feminin (8 martie 2020), Scriitori români prezenți la Festivalul de Arte EUROPALIA Romania (2019), Arhitectura interbelică a Bucureștiului – expoziție realizată de arh. Luca Matei Stoian și prezentată de Răzvan Theodorescu (2018), Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2018 și 2019), Lansare de carte „L’Histoire de la Transylvanie” de Jan de Maere (2018), Ziua Internaţională a Francofoniei (martie 2016), recitalul omagial Dimitrie Cantemir, susținut de grupul Imago Mundi (octombrie 2015).