O serie de producții cinematografice din țara noastră participa in acest an la ”Festivalul de Film Românesc de la Stanford University, UC Berkeley, San Francisco State University și University of California, Los Angeles (UCLA)”, ediția a VI-a. Evenimentulare loc în perioada 20 – 25 aprilie 2017, la San Francisco și Los Angeles. Maria Dinulescu, Adrian Titieni, Bogdan Mirică și Doru Pop sunt invitații de onoare la Festivalul de Film Românesc organizat peste Ocean.
Amplul eveniment s-a consacrat cu succes drept un dialog interactiv despre filmul românesc contemporan, în spațiul academic american (studenți, cercetători în domeniu și public larg), la care participă – cum au demonstrat edițiile precedente ale manifestării din California – mii de reprezentanți ai marilor universități amintite și ai publicului cinefil (majoritar americani). Anul acesta, în premieră, va fi organizat un eveniment cinematografic și la San Francisco Art Institute.
Filmele artistice care vor fi prezentate în festival sunt: „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Câini”, de Bogdan Mirică; „Aferim”, de Radu Jude, „Dublu”, de Catrinel Dănăiață, „Două lozuri”, de Paul Negoescu și „Fixeur”, de Adrian Sitaru. De asemenea, vor fi prezentate și documentarele: “Pădurea”, de Sinisa Dragin, „Rețeaua”, de Claudiu Mitcu, “Raisa”, de Pavel Cuzuioc. Din România, ca invitați speciali, vor fi prezenți Adrian Titieni, actor și regizor, Maria Dinulescu, actriță, Bogdan Mirică, regizor, și conf. univ. Doru Pop.
Proiectul de continuare a co-organizării Festivalului de film românesc, aflat acum la cea de-a VI-a ediție, reprezintă continuitatea unui parteneriat de succes cu patru universități americane de prestigiu: Stanford University, UC Berkeley, San Francisco State Univesity și University of California, Los Angeles (UCLA). Manifestarea este cel mai important festival de film românesc care are loc în spațiul american, în influentul mediu academic din California.
Festivalul de Film Românesc de la Stanford University, UC Berkeley, San Francisco State University și UCLA a fost creat din dorința de a extinde și menține dialogul despre cultura română, prin prisma cinematografiei românești, în spațiul academic american. Ca și în anii precedenți, ediția din acest an a festivalului este organizată prin efort voluntar, fără nici un interes financiar, atât din partea echipei organizatorice, cât și din partea studenților, profesorilor și cercetătorilor din mediul universitar american.
Manifestarea culturală românească se desfășoară cu intrare gratuită. Proiectul este inclus în planul anual pe 2017 al ICR New York, ca urmare a succesului înregistrat la edițiile anterioare ale festivalului. Prin acest proiect, ICR New York promovează filmul românesc și în California. Și de această dată, ICR NY a ținut cont atât de calitatea filmelor propuse, cât și prestigiul artistic al invitaților din România și din SUA.