Site icon TIMP ROMÂNESC

„Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și Balcanilor”

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 12 octombrie 2022, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea de deschidere a Congresului Internațional „Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și Balcanilor”, organizat de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (BSUN – Black Sea University Network) și Asociația Universităților Balcanice (BUA – Balkan Universities Association), la Universitatea din București, care deține în prezent președinția BUA și urmează să preia președinția BSUN, cele două alianțe având, în premieră, un congres comun.

În intervenția sa, ministrul a evidențiat necesitatea intensificării cooperării între actorii cu viziuni comune din cele două regiuni, mai ales în ceea ce privește conturarea deciziilor politice și a politicilor publice, cu implicarea experților din mediul academic, al societății civile și al comunității de afaceri, astfel încât să fie încurajate eforturile pentru dezvoltare economică în regiunea Mării Negre și a Balcanilor.

Totodată, șeful diplomației române s-a referit la provocările complexe cu care se confruntă cele două regiuni în contextul agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a efectelor sale multidimensionale asupra securității europene și euroatlantice, dar și la oportunitățile oferite de cooperarea statelor din regiunea Mării Negre și a Balcanilor cu Uniunea Europeana, inclusiv sub egida Agendei maritime comune pentru Marea Neagră și Agendei strategice de cercetare și inovare a Mării Negre, documente-cadru adoptate la 21 mai 2019, în cadrul Președinției române a Consiliului UE.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanța educației, a cercetării și inovării în sprijinul creșterii rezilienței la nivelul societăților din cele două regiuni și a încurajat o abordare integrată a celor trei paliere, pentru a răspunde nevoilor comunităților din regiunile Mării Negre și Balcanilor. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat potențialul comunității academice din cele două regiuni de a deveni puncte de reper în materie de excelență academică, în serviciul societății.

Congresul Internațional reunește la București peste 100 de experți globali în teme de interes strategic, reprezentanți ai Guvernului României, rectori, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice și private din domeniu. Participanții la eveniment sunt cu precădere rectorii, prorectorii și specialiștii din universitățile celor două alianțe, dar și invitați speciali și specialiști de renume în domeniu.

Astfel, evenimentul se va concentra pe teme precum rețelele universitare și rolul învățământului superior în context de criză, dezvoltarea sustenabilă în regiune, combaterea răspândirii știrilor false, a propagandei și a altor provocări de natură societală. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului, aici: https://unibuc.ro/experti-internationali-si-reprezentanti-guvernamentali-reuniti-la-universitatea-din-bucuresti-sa-discute-despre-provocarile-cooperarii-in-regiunile-marii-negre-si-a-balcanilor/.

Exit mobile version