Site icon TIMP ROMÂNESC

Diaspora – Partener pentru Dezvoltarea României

Executivul a discutat în ședința de săptămâna trecută documentul „Diaspora – Partener pentru Dezvoltarea României„, care prezintă viziunea în legătură cu modul de organizare a relației dintre stat și Diaspora, a anunțat ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor.

Documentul pleacă de la premisa că trăim într-o societate globală, în care mobilitatea crescută redefinește modul de relaționare între stat și Diaspora. Prin parteneriat putem valorifica disponibilitatea, expertiza și experiența persoanelor din Diaspora, precum și resursele pe care românii din străinătate le pot aduce țării. Pe de altă parte, românii, oriunde s-ar afla, sunt parte integrantă din corpul social al țării iar statul este chemat în egală măsură să răspundă nevoilor, intereselor și preocupărilor celor de acasă, dar și celor care se află în afara hotarelor„, a spus Maria Ligor, la Palatul Victoria.

Ministrul a arătat că este bine venită contribuția tuturor la dezvoltarea României, fie că aleg să revină, fie că doresc să sprijine țara de la distanță.

Avem datoria morală să sprijinim comunitățile istorice de români sau minoritățile care țin de filonul etnic și cultural românesc, cu deosebire cele aflate în vecinătatea țării. (…) Vom continua să încurajăm statele în care aceste comunități se regăsesc să protejeze și să promoveze drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale și etnice conform dreptului european și internațional„, a punctat ministrul.

Maria Ligor a mai anunțat că Departamentul pe care îl conduce a pregătit și un ghid de reîntoarcere. „Este un ghid care adună într-un singur loc toată informația utilă pentru o persoană care ar dori, și-ar propune, să revină acasă. În plus, pe lângă informația respectivă (…) documentul recapitulează activitățile realizate anul acesta în colaborare cu alte instituții guvernamentale sau cu alte organizații din societatea civilă, fie că e vorba de proiecte pe care le-am dezvoltat cu ministerele, cum e Diaspora Start Up care astăzi își încheie etapa de prezentare. (…) Sunt peste 50 de asemenea asociații, organizații interesate să intre în acest proiect și sunt și alte tipuri de activități„, a mai spus Ligor.

Exit mobile version