Ediţia 2016 a Conferinţei ”Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România” se va desfăşura anul viitor, între 23 şi 28 aprilie, la Timişoara, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Anunţul a fost făcut vineri, 10 decembrie, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, în cadrul unei ceremonii la care au participat consilierul de Stat pentru Educaţie şi Cercetare, Ligia Deca, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea şi directorul general al UEFISCDI, Magdalena Susan Resiga.
Organizarea Conferinţei ”Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România” la Timişoara marchează o premieră, fiind pentru prima oară în istoria acestui eveniment când toate lucrările vor fi găzduite de Centrul Universitar Timişoara, sub coordonarea Universităţii de Vest. Reamintim că precedentele ediţii ale întâlnirilor comunităţii ştiinţifice româneşti din ţară şi străinătate (2008, 2010, 2012) s-au desfăşurat în Bucureşti.
Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, şi-a exprimat satisfacţia că toţi actorii importanţi – Preşedinţia, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Afacerilor Externe prin departamentul Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, UEFISCDI şi Centrul Universitar Timişoara prin Universitatea de Vest – sunt implicaţi activ în organizarea acestui eveniment, fapt ce reprezintă, de asemenea, o premieră în materie de colaborare instituţională.
În ceea ce priveşte tema conferinţei din 2016, ministrul Adrian Curaj a enunțat elementele de noutate prin raportarea la ediţiile precedente. ”Venim cu o provocare suplimentară. Dorim să facem pasul de la proiecte sectoriale la un set de acţiuni coordonate. Prezenţa colegilor noştri din străinătate va însemna enorm, pentru că, evaluând deja ceea ce avem, vom vedea împreună unde putem face diferenţa în context regional, european şi global. Vom mai avea încă o noutate: la fiecare eveniment pe care-l planificăm, vom invita o personalitate care nu este din România tocmai pentru a înţelege forţa noastră de a lucra împreună. În plus, dăm un mesaj puternic: România nu înseamnă doar Bucureşti! România înseamnă şi alte oraşe, există concentrări semnificative de energii şi nuanţe diferite pentru fiecare dintre oraşele ţării. Prin urmare este important că spunem că România nu este într-un singur loc, ci peste tot”, a afirmat ministrul Educaţiei. „Dacă ne dorim o viziune coerentă pentru viitorul educaţiei şi cercetării este esenţial să avem contribuţia celor care şi-au dovedit performanţa şi capacitatea în universităţi de marcă în străinătate”, a completat Ligia Deca, consilier de Stat pentru Educaţie şi Cercetare.
Totodată, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu şi-a exprimat susţinerea pe care MAE şi DRP o acordă acestor iniţiative şi procesului de apropiere a oamenilor de ştiinţă români care doresc şi cercetare.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a mulţumit pentru încrederea acordată Centrului Universitar Timişoara şi regiunii Banatului, în general, prin încredinţarea organizării acestei conferinţe. ”Îmbinând toate componentele specifice acestei zone geografice, de la cercetare, competenţă, profesionalism până la dinamism economic şi viaţă culturală, Timişoara va fi o gazdă excepţională iar Universitatea de Vest va face faţă cu succes creditului acordat şi rigorilor organizării unui astfel de eveniment”, a subliniat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
UEFISCDI are o solidă tradiţie în organizarea de evenimente de marcă pentru învăţământul superior din România 2008, cu 21 de evenimente ştiinţifice şi cu 500 de participanţi, dintre care 154 români din străinătate. În 2010 conferinţa a crescut: 600 de participanţi, dintre care 224 au fost cercetători români din străinătate, şi 24 de workshop-uri exploratorii, iar în 2012 au fost 1.000 de participanţi, dintre care 240 români din diaspora, implicaţi în 29 de workshop-uri exploratorii. În 2016 reluăm tradiţia, dar nu în Bucureşti, ci la Timişoara, iar UEFISCDI este pregătită atât din punct de vedere tehnic, cât şi al resurselor umane pentru a face faţă acestei provocări”, a punctat directorul general UEFISCDI, Magdalena Susan Resiga.
Conferinţa ”Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România 2016” va fi organizată, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, de Universitatea de Vest din Timişoara şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
Programul și detaliile organizatorice vor fi publicate în perioada următoare. Mai multe informații, precum și o secțiune de pre-înregistrate sunt disponibile pe pagina www.diaspora-stiintifica.ro