România va putea din nou să exporte pe piaţa europeană carne de porc şi produse din carne de porc, de la 1 ianuarie 2014, după o interdicţie de şapte ani, iar veniturile din aceast export se pot ridica la un miliard de euro, informează BTA, care-l citează pe ministrul român al agriculturii.În urmă cu câteva zile, ministrul Daniel Constanti a anunțat la Bruxelles, aprobarea din partea comitetelor tehnice pentru ca România să exporte din nou carne de porc pe pieţele din UE. Potrivit Rador, ministrul a reamintit că din 2007 României i s-a interzis acest export, din cauza pestei porcine. „Acesta este un succes deosebit de important. Am vorbit cu reprezentanţi ai sectorului şi cred că România poate să câştige foarte mult, nu doar ca imagine, ci şi din punct de vedere economic”, a subliniat ministrul.
El a amintit că, până în momentul de faţă, România putea să exporte carne de porc din doar patru judeţe – Caraş Severin, Timiş, Arad şi Bihor – iar din ianuarie 2014, exportul va putea fi reluat din întreaga ţară.
Ministrul a subliniat că este vorba despre un export care se poate ridica la circa un miliard de euro. Producătorii au declarat că aceasta decizie nu va modifica preţurile la carne pe piaţa internă, informează Antena 3. Ultimele focare de pestă porcină în România au fost înregistrate în anul 2007, în judeţul Timiş, într-o fermă a companiei americane Smithfield, care a impus sacrificarea a peste 50.000 de porci.