Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a amânat, cu o zi, plecarea la Summitul Ligii Arabe de la Alger după ce problemele legate de Black Sea Grain Initiative.
Guterres a cerut semnatarilor Black Sea Grain Initiative să depună ”toate eforturile posibile” pentru prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene, semnat la 22 iulie de ONU, Rusia și Turcia, și care expiră la mijlocul lunii noiembrie.
Potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt Stéphane Dujarric, ”Secretarul General este profund îngrijorat de situația actuală în ceea ce privește Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră” și ”continuă să se angajeze în contacte intense care vizează reînnoirea și implementarea deplină a inițiativei de a facilita exporturile de alimente și îngrășăminte din Ucraina, precum și eliminarea obstacolelor rămase în calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești”.
Până în prezent, de la semnarea acordului peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale maritimă, atenuând astfel efectele crizei alimentare mondiale provocate de războiul din Ucraina.
Incertitudinile legate de prelungirea acordului sunt legate în special de declarațiile Moscovei, care denunță neaplicarea unui al doilea acord semnat în aceeași zi cu cel al Mării Negre, care permite și exporturile de cereale și de îngrășăminte de proveniență rusă.
Durata inițială a Acordului Mării Negre privind exporturile de cereale ucrainene este, conform documentului, de 120 zile, putând fi prelungit automat ”dacă niciuna dintre părți nu obiectează”, a reamintit Stephan Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres.
”Cerem tuturor părților să depună toate eforturile pentru reînnoirea acordului amintit și să aplice în totalitate cele două acorduri, inclusiv ridicarea obstacolelor ce pot persista în calea exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte”, a adăugat Dujarric.
”Nu subestimăm provocările, dar știm că ele pot fi depășite. Guvernele, companiile maritime, negociatorii de cereale și de îngrășăminte, agricultorii din întreaga lume au nevoie de claritate”.