În perioada 14 – 18 mai 2018, o delegație a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților a efectuat o vizită în Republica Federală Germania, la Berlin și Wiesbaden.Programul vizitei la Berlin a cuprins convorbiri, schimburi de experiență, analiză comună a relațiilor interne și externe ale UE. În acest context, au avut loc întâlniri cu Norbert Rottgen, președintele Comisiei de politică externă din Bundestag, și cu membri ai comisiei, reprezentanți ai Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag, Arend Oetker, președintele Societății germane de politică externă (Deutsche Gesellschaft für Aussenpolitik) și Stefan Meister, directorul Centrului Robert Bosch din cadrul DGAP pentru Europa Centrală și de Est, Andreas Michaelis, secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe federal german. Delegația a fost primită și de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. El a participat la întâlnirile cu secretarul de Stat și cu președintele Parlamentului din Hessa și a organizat, la sediul ambasadei, o întâlnire cu reprezentanți din diaspora românească de la Berlin.
Cu ocazia vizitei la Wiesbaden, membrii delegației Comisiei pentru politică externă s-au întâlnit cu Norbert Kartmann, președintele Parlamentului Landului Hessa, cu Petra Müller-Klepper, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul landului Hessa, precum și cu alți parlamentari din landul Hessa.
Discuțiile avute cu demnitarii germani au făcut referire la stadiul relațiilor bilaterale româno-germane și la modalitățile în care acestea pot fi îmbunătățite în continuare, precum și la evoluțiile recente din plan european și internaţional. A fost evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre România și R.F. Germania, în toate domeniile, care reprezintă de facto un parteneriat strategic, părere împărtășită de ambele părți. Totodată, a fost evidențiată contribuția diplomației parlamentare în consolidarea dialogului între țări, pe diferite teme. În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, în anul 2019, au fost discutate modalități posibile de colaborare bilaterale, interlocutorii germani manifestându-și disponibilitatea în acest sens.
Un alt subiect important aflat pe agenda discuțiilor a fost cel legat de situația procesului aderării europene a țărilor din Balcanii de Vest, parlamentarii români subliniind faptul că România susține ferm integrarea europeană a acestei regiuni, fiind interesată să participe la proiectele inițiate în cadrul Procesului Berlin. De asemenea, în cadrul întrevederilor a fost abordată situația din Orientul Mijlociu, ambele părți fiind de acord asupra necesității unui dialog consolidat între statele din UE, care să contureze o politică externă europeană coerentă și consolidată.
Printre alte teme discutate s-au numărat și politicile regionale, politica europeană de securitate comună, relațiile cu SUA și Rusia, viitorul acordului nuclear cu Republica Islamică Iran, securitatea energetică, situația politică internă din România și, respectiv, din Republica Federală Germania. Cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții diasporei române din orașul Berlin, membrii delegației parlamentare au avut ocazia unui dialog direct, pe teme legate de situația internă din România, rolul diasporei de reprezentare a imaginii României în afara țării și modalități de a menține o legătură mai bună cu țara de origine, pentru păstrarea identității naționale.