Delegaţia Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor, s-a aflat în perioada 24-26 octombrie într-o vizită de lucru la Londra, pentru a discuta cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, dar şi cu reprezentanţii autorităţilor britanice, în legătură cu situaţia românilor din Marea Britanie, determinată de contextul Brexit-ului şi, pe de altă parte, de găsirea de soluţii pertinente în urma discuţiilor publice cu privire la mediatizatele cazuri ale familiilor ai căror copii au fost preluaţi de către serviciile sociale britanice, în vederea adopţiei.
Programul vizitei a cuprins discuţii cu Sorin Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, cu deputatul Jeremy Lefroy, membru al Comisiei pentru drepturile omului a Parlamentului britanic, cu reprezentanţi ai serviciilor sociale din Consiliul Local al Primăriei (borough-ul) Harrow-Londra (unde se află a doua comunitate cea mai numeroasă de emigranţi români din regiunea capitalei britanice), o întâlnire cu reprezentanţi ai diasporei româneşti din Marea Britanie, vizitarea Centrului comunitar românesc deschis în Luton, precum şi participarea la ceremonia ocazionată de sărbătorirea Zilei Armatei Române, care a avut loc la ICR Londra.
Reprezentanţii autorităţilor britanice au apreciat contribuţia importantă adusă societăţii britanice de către românii care lucrează în ţara lor. Totodată, aceştia au fost de părere că românii din Marea Britanie sunt în general bine integraţi. Parlamentarii români şi-au manifestat îngrijorarea faţă de înmulţirea, ca urmare a Brexit-ului, a crimelor de ură comise de către cetăţenii britanici, care pot afecta şi comunitatea românească. Totodată, au transmis autorităţilor britanice faptul că statul român urmăreşte protejarea cetăţenilor săi şi a familiilor acestora, indiferent de ţara în care trăiesc. În acest sens, au fost amintite, în discuţiile cu interlocutorii britanici, cazurile familiilor Barbu/Sutton şi Racolţa. Doamna Racolţa a răspuns invitaţiei de a prezenta cazul la întâlnirea cu membrii comunităţii de români.
Referindu-se la cazurile acestor familii de români, deputaţii români au transmis autorităţilor britanice că, urmare a situaţiilor amintite, intens mediatizate, s-a creat o anumită tensiune atât în cadrul opiniei publice din România, cât şi al comunităţii de români din Marea Britanie. În acest sens, partea română a cerut părţii britanice mai multă transparenţă şi un dialog îmbunătăţit, atât cu românii din Marea Britanie, cât şi cu autorităţile din România, pentru a evita, în viitor, să se ajungă în situaţii similare.
Au fost dezbătute şi alte probleme ale comunităţii româneşti, printre care dificultatea cu care angajaţii români reuşesc să aibă acces la cursuri de limba engleză, lipsa informaţiilor referitoare la aspecte legale de şedere în Marea Britanie, teama, în anumite situaţii, mai ales sociale, de a purta un dialog cu autorităţile britanice, abuzurile angajatorilor britanici, cazurile de sclavie modernă, abuzurile făcute de unele firme de recrutare, problema aducerii la zi a actelor de identitate etc..
În acelaşi timp, pe tot parcursul discuţiilor cu reprezentanţii comunităţii de români, parlamentarii români i-au încurajat pe aceştia să sesizeze din timp autorităţilor române orice problemă în raport cu autorităţile britanice şi să se informeze cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au în Marea Britanie. În context, deputaţii români au amintit importanţa de a intra în dialog cu Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care poate primi solicitările românilor din diaspora şi le poate oferi sugestiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor întâmpinate, anunță președintele comisiei, Mircea Lubanovici.