Ambasada României în Italia avertizează cetățenii români cu privire la dezavantajele muncii fără forme legale. Persoanele care lucrează „la negru” nu se pot înscrie la Registrul de evidență a populației (Anagrafe) pentru motive de muncă, întrucât nu dețin un contract de muncă legal, sunt lipsite de protecție socială, nu beneficiază de prestațiile oferite de sistemul de securitate socială, alocația pentru nucleul familial, indemnizația de maternitate (în cazul femeilor), ajutorul de șomaj, pensia (neincluderea în stagiul de cotizare a perioadei lucrate), asistență medicală (în natură) în caz de boală. De asemenea, cei care lucrează la negru au retribuții și drepturi reduse față de cele stipulate în contractul colectiv de muncă aplicabil, nu le sunt respectate programul de lucru și timpul de odihnă legal, sunt angajate sub nivelul de calificare și pregătire şi există o instabilitate crescută a locului de muncă.
O altă problmă importantă o reprezintă neasigurarea măsurilor de protecție și securitate a muncii, ceea ce poate cauza producerea unor grave accidente de muncă soldate în anumite cazuri cu decesul victimelor.
Nici drepturile cuvenite nu sunt uitate. Astfel, românii pot întâmpina dificultăți foarte mari în a obține recunoașterea drepturilor în urma muncii prestate și în a reclama angajatorul pentru nerespectarea reglementărilor în domeniul muncii.
Lucrătorii români se pot adresa sindicatelor care oferă asistență specializată. Autoritățile italiene recomandă ca persoanele interesate să lucreze în Italia să se informeze cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în calitate de lucrători și la riscurile muncii ilegale. În acest sens, Ambasada României în Italia pune la dispoziție Ghidul lucrătorului român în Italia, care poate fi vizualizat pe site-ul instituției.