Acasă Alte comunitati Din nou, la Bruxelles, discuții despre pace și nu prea

Din nou, la Bruxelles, discuții despre pace și nu prea

foto:rfi.ro

Mai mulți lideri europeni intenționează să se întâlnească miercuri seară la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta despre planurile de pace și despre posibila desfășurare de forțe de menținere a păcii în Ucraina.

Întâlnirea are loc în urma presiunilor din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru ca țările europene să monitorizeze orice viitor acord de pace între Kiev și Moscova prin trimiterea de trupe în Ucraina, au declarat pentru Politico Europe cinci persoane care au cunoștință despre întâlnire.

Pe lângă Rutte și Zelenski, printre participanții invitați se numără cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, președintele polonez Andrzej Duda, președintele Consiliului European António Costa și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Agenția de presă poloneză PAP a relatat pentru prima dată această știre. Reuters a informat că vor participa și premierul italian Giorgia Meloni, precum și premierul britanic Keir Starmer.

Reuniunea va fi organizată miercuri după-amiază în marja unui summit UE-Balcanii de Vest, pentru care liderii UE se vor deplasa la Bruxelles, și înainte de reuniunea de iarnă a Consiliului European.

Aliaţii europeni ai Ucrainei se tem de o dezangajare a Statelor Unite din acest conflict, sau chiar de presiuni din partea viitorului preşedinte Donald Trump pentru încheierea unui acord cu Moscova nefavorabil Kievului, presiuni care s-ar putea manifesta şi prin diminuarea ori sistarea ajutorului american pentru Ucraina.

Astfel, șefii diplomaţiilor Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei şi Regatului Unit și noul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, s-au reunit joia trecută pentru a reafirma susţinerea pentru Ucraina pe calea sa “ireversibilă” către aderarea la NATO şi a promite Kievului continuarea sprijinului militar în războiul cu Rusia, precum şi garanţii de securitate post-conflict. Oficialii au semnat și un document pe care l-au denumit “Declaraţia de la Berlin”, în contextul în care ipoteza unor negocieri de pace între Ucraina şi Rusia capătă tot mai multă consistenţă odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Declarația de la Berlin a fost adoptată în timp ce la Varșovia premierul polonez Donald Tusk și președintele francez Emmanuel Macron au transmis o poziție la unison conform căreia Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că o invitaţie de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica iniţial teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, cu extinderi ulterioare la alte zone ale teritoriului ucrainean dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia.

Poziția lui Zelenski și întâlnirea Macron – Tusk vin să completeze noi evoluții pe frontul diplomatic privind conflictul ruso-ucrainean. Liderul de la Kiev avut o întâlnire tripartită sâmbătă la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și cu președintele ales al SUA, Donald Trump, în urma căreia Zelenski a subliniat că pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina. Trump, care și-a afirmat constant hotărârea pentru a pune capăt ostilităților,  a apreciat că Ucraina ar dori să încheie un acord de pace, cerându-i lui Vladimir Putin să acționeze și făcând apel la China să sprijine acest efort.