Site icon TIMP ROMÂNESC

“Dinastia” Pillat prezentată la Columbia University

În 2015, se împlinesc 70 de ani de la sfârșitul lui Ion Pillat şi au fost marcaţi, zilele trecute la New York.  Prin acest proiect, ICR New York a prezentat familia Pillat, care creează impresia, prin atâția ascendenți și descendenți, imaginea unei adevărate „dinastii” creatoare: Ion Pillat, Maria Pillat-Brateș, Dinu Pillat, Cornelia Pillat, Monica Pillat.

Proiectul „Dinastia” Pillat s-a desfăşurat prin două evenimente, la Columbia University şi în Sala Auditorium a ICR New York. La aceste evenimente profesorul universitar Virgil Nemoianu (The Catholic University of America, Washington, DC) și Alexandru Munteanu (producătorul emisiunii „Rezistenţa prin cultură”, TVR).

Profesorul Virgil Nemoianu a susţinut două conferințe în care a vorbit despre traducerile din poezia americană și engleză. Profesorul Virgil Nemoianu a scris studii importante despre Ion Pillat, Maria-Pillat Brateș, Dinu Pillat și Cornelia Pillat, Monica Pillat, fiind un apropiat al familiei, și a reeditat volumul „Portrete lirice”.

De asemenea, jurnalistul Alexandru Munteanu a prezentat trei filme documentare despre familia Pillat: „Cornelia Pillat. Portret de familie”, „Procesul ceasului de apoi”, „Când vom fi din nou împreună” (film despre domiciliul forțat al Mariei Pillat-Brateș).

La evenimentul de la Columbia University au participat, pe lângă profesorul Mona Momescu (lector la Catedra „Nicolae Iorga“), profesorul Alan Timberlake și profesori de la catedrele de literatură comparată, de limbi romanice, de limbă și literatură americană, de arte vizuale.

Simpozionul de la Columbia University a debutat cu o prezentare a scriitorului Ion Pillat în ipostaza de poet, eseist și traducător excepțional din poezia lumii.

La acest simpozion, scriitoarea Doina Uricariu s-a referit la toți membrii familiei Pillat. Doina Uricariu este editoarea care a publicat ediția definitivă a operelor Ion Pillat, la Editura Eminescu, cât și a cărții de memorialistică  „Cornelia Pillat: Ofrande” („Eterna întoarcere”), ediția a II-a. Doina Uricariu a publicat și cărțile Monicăi Pillat, „Dorul de Rai” și „Povești din lumea jumătăților de zâmbet”, ambele apărute la Grupul de edituri Universalia.

Pe toată durata simpozionului de la Columbia University au fost prezentate shide-show-uri cu imagini din arhiva Ion Pillat și fragmente din filmele aduse de Alexandru Munteanu: „Cornelia Pillat. Portret de familie”, „Procesul ceasului de apoi”, „Când vom fi din nou împreună”, toate fiind titrate în engleză.

Cu acest prilej s-a deschis o expoziție de carte ce a cuprins toate volumele semnate de Ion Pillat, Maria Pillat-Brateș, Dinu Pillat, Cornelia Pillat, Monica Pillat, cărți care se află în Biblioteca ICRNY.

Exit mobile version