Site icon TIMP ROMÂNESC

Dinu Lipatti, omagiat la Beijing

Foto: ICR

Pentru a marca împlinirea centenarului Dinu Lipatti, Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat o serie de concerte în Beijing și în provincie. Recitalurile au avut loc în datele de 23 iunie la Baoding, 24 iunie la Zhengzhou și 26 iunie la Beijing.

Recitalurile au fost susținute de pianiștii români Matei Rogoz și Matei Varga. Din repertoriul celor doi pianiști români au făcut parte atât lucrări românești de Dinu Lipatti, Sonata Romantică, Nocturna în fa diez minor, Sonatina pentru mâna stângă, și Tudor Dumitrescu, 9 preludii, cât și lucrări din repertoriul internațional – Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 31, op. 110 în La bemol Major, Frederic Chopin, Poloneza Eroică și Poloneza op. 44 în fa diez minor, Franz Schubert, Impromptu în Sol bemol Major, și Sergei Prokofiev, Sonata nr. 7, op. 83 în Si bemol Major. În alegerea repertoriului pianiștii au avut în vedere ca toate lucrările să fi făcut parte din repertoriul renumitului Dinu Lipatti.

Matei Rogoz, stabilit la Paris, a susținut recitaluri la ICR Paris, Londra și New York, dar și la Ateneul Român, Filarmonicile din Iași și din Arad, Sediul UNESCO din Paris și Fondation des Etats-Unis, Sala Cortot, Academia Diplomatica, Teatre de L’Aliance Francaise și Musee de l’Armee – Hotel des Invalides, toate din Paris, dar și în renumite săli de concerte din Austria, Slovacia și Cuba.

Matei Varga, stabilit la New York, este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. Acesta a susținut numeroase recitaluri, concerte camerale și a fost solist în săli renumite de concerte din întreaga lume, printre care enumerăm Ateneul Român și Sala Radio din București, Zankel Hall și Weill Recital Hall din cadrul Carnegie Hall și Merkin Hall din New York, Auditorium du Louvre și Salle Gaveau din Paris, Royal Dramatic Theater din Stockholm, Fondazoni Cini din Veneția, Casals Hall din Tokio și Rebecca Crown Auditorium din Ierusalim. Deține o bogată discografie.

La 17 martie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui pianist român de renume internațional Dinu Lipatti. Acesta își face debutul ca solist în anul 1933 cu Concertul în Mi bemol Major de Franz Liszt, acompaniat de orchestra Filarmonicii București, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Alfred Alessandrescu. Anul următor pleacă la Paris, unde petrece cinci ani și își continuă studiile. În 1939 se întoarce în România și realizează mai multe turnee alături de orchestra Filarmonicii București. În anul 1943 pleacă într-un turneu internațional și apoi se stabilește la Geneva, unde pe lângă susținerea a numeroase concerte și recitaluri devine profesor la Conservator. Tot în această perioadă, încep să apară și semnele necruțătoarei boli care l-a repus. La 16 septembrie 1950 susține ultimul său recital la Besancon, câteva săptămâni mai târziu, la 2 decembrie, se stingea din viață. Chiar dacă a trăit doar 33 de ani în urma sa au rămas numeroase înregistrări considerate etalon pentru generațiile viitoare. Chiar dacă a intrat în istoria muzicii ca un pianist de geniu, în urma sa au rămas și numeroase compoziții pentru pian, Lipatti fiind și compozitor.

Din 1990, Școala de muzică numărul 1 din București își schimbă numele în Liceul de muzică Dinu Lipatti, în prezent purtând numele de Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti. Cei doi pianiști care au susținut împreună recitalurile din China, sunt absolvenți ai acestei prestigioase instituții de învățământ.

Exit mobile version