Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și omologul ungar, Sándor Pintér, au avut o întâlnire de lucru în sistem videoconferință în cadrul căreia au fost discutate subiecte de interes comun privind gestionarea migrației și securizarea frontierelor.
În contextul demersurilor României de finalizare a dosarului Schengen, ministrul Predoiu a mulțumit Ungariei pentru poziția sa constantă și consecvența în ceea ce privește subiectul aderării României la spațiul Schengen și a evidențiat că acesta este un moment extrem de important în ceea ce privește cea de-a doua etapă a aderării la spațiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.
România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024.
A fost, de asemenea, evidențiat nivelul deosebit de avansat de pregătire a României pentru operaționalizarea viitorului sistem de informații european, Sistemul de Intrare/Ieșire, și faptul că România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”.
Ministrul Pintér a reafirmat susținerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calității sale de președinție în exercițiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuțiilor în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
S-a convenit menținerea cooperării pe acest subiect și continuarea discuțiilor pentru atingerea obiectivului cât mai curând posibil.
Reamintim că în luna august, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a semnat împreună cu Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, un acord pentru modificarea unei înțelegeri anterioare dintre România și Ungaria, care vizează colaborarea între cele două țări în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
Noul întărește cooperarea polițienească între România și Ungaria și completează prevederile acordului din 2008. Noile reguli prevăd întâlniri mai frecvente între reprezentanții celor două țări, în cadrul unei Comisii Mixte stabilite prin acordul din 2008, pentru a răspunde rapid la noile nevoi și tendințe în combaterea criminalității, inclusiv în contextul aderării la spațiul Schengen.
Combaterea criminalității organizate și a migrației ilegale sunt obiective prioritare pentru ministerele din ambele țări, au fost deja stabilite direcții de acțiune în acest sens și au fost luate deja măsuri pentru a face față noilor provocări operaționale, astfel încât implementarea celei de-a doua etape de aderare la Schengen să se deruleze fără probleme. Toate aceste demersuri au avut ca rezultat scăderea cifrelor privind migrația ilegală.