Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au avut la Murcia (Spania), o reuniune ministerială informală pentru a discuta implicațiile unei posibile extinderi a UE și progresul către o autonomie strategică deschisă.
Reuniunea, desfășurată sub președinția spaniolă a Consiliului UE, pregătește reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, care va avea loc la Granada pe 6 octombrie și summitul Comunității Politice Europene (EPC) , care va avea loc cu o zi înainte.
În cadrul întâlnirii de la Murcia, prezidată de ministrul spaniol interimar al Afacerilor Externe, al Uniunii Europene și al Cooperării, José Manuel Albares, miniștrii europeni au discutat despre implicațiile bugetare ale extinderii UE la peste 30 de state membre sau chiar la peste 35 de state membre și reformele instituționale necesare.
De asemenea, s-a discutat despre schimbările pe care le-ar presupune o decizie de extindere a UE pentru a-și asigura eficacitatea în fața unor crize precum cea experimentată în timpul COVID-19 sau agresiunea Rusiei împotriva Ucraina.
Ministrul José Manuel Albares a subliniat dorința mai multor state de a se alătura blocului comunitar ale cărui valori și aspirații le împărtășesc și a spus că întâlnirea „a făcut progrese pe noua agendă strategică a Uniunii Europene, care va susține extinderea și Autonomie Strategică Deschisă (OSA)”.
Sesiunile de lucru, la care a participat Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Olivér Várhelyi, au fost organizate în trei paneluri care au analizat consecințele unei posibile extinderi asupra politicilor UE, conceptul de integrare treptată și reformele instituționale pe care aceasta le-ar presupune.
Comisarul pentru Extindere, Olivér Várhelyi, a explicat că reuniunea a „analizat modalități de accelerare a extinderii” și a reamintit că, în câteva săptămâni, va prezenta „un pachet care va include zece țări candidate sau țări cu perspectiva aderării” și care va oferi „mijloacele pentru integrare accelerată”.
Reuniunea ministerială informală a Afacerilor Generale a discutat, de asemenea, despre Autonomia Strategică Deschisă (OSA), care include modul în care Uniunea Europeană ar trebui să se poziționeze într-o lume din ce în ce mai competitivă și interdependentă în domenii la fel de esențiale și apropiate de viața oamenilor, precum energia, noile tehnologii, sănătatea și alimentația.
„Trebuie să acționăm în sectoare cheie precum alimentația, sănătatea, energia și digitalul. Autonomia noastră strategică ne va permite să ne confruntăm cu șantajul terților, inclusiv, după cum am văzut foarte recent, în cazul energiei, și să ne confruntăm cu crizele globale într-un mod mai solid”, a subliniat ministrul Albares.
OSA este una dintre prioritățile Președinției spaniole și va fi inclusă în agenda discuțiilor șefilor de stat și de guvern la întâlnirea de la Granada.