Președinția belgiană a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sesiunea Justiție, a prezentat o actualizare cu privire la combaterea traficului de droguri și a crimei organizate, cu accent pe înfiinţarea unei reţele de procurori specializaţi în lupta împotriva crimei organizate și consolidarea cooperării judiciare cu țările terțe (astfel încât țările să nu devină refugii sigure pentru criminali), cele două domenii făcând parte din Foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate prezentată de Comisia Europeană în octombrie 2023.
Înființarea rețelei de procurori specializați în lupta împotriva crimei organizate a fost deja discutată la reuniunea informală a miniștrilor justiției din 26 ianuarie 2024.
Membrii Consiliului JAI au discutat și despre o propunere de directivă privind regulile minime pentru prevenirea și combaterea intrării, tranzitului și șederii neautorizate în UE prin clarificarea definiției infracțiunii de contrabandă și armonizarea pedepselor. De asemenea, include dispoziții privind prevenirea, instrumentele de investigație, formarea și colectarea de date. Proiectul de lege este în prezent discutat de experții statelor membre în cadrul grupului de lucru relevant al Consiliului.
Potrivit datelor Frontex, numărul de treceri ilegale la frontierele externe ale UE a ajuns la 380.000 în 2023. Se estimează că peste 90% dintre migranții ilegali folosesc serviciile traficanților.
Comisia evaluează că rețelele de contrabandă realizează profituri între 4,7 și 6 miliarde euro anual la nivel mondial.
România a fost reprezentată de secretarul de stat din Ministerul Justiției George Cătălin Șerban, care, având în vedere eficiența anchetelor și condamnarea traficanților de migranți, a subliniat necesitatea unei analize foarte atente a circumstanțierilor intrinseci ale incriminărilor.
De asemenea, au fost aprobate Concluziile Consiliului privind aplicarea Cartei UE a drepturilor fundamentale: promovarea încrederii prin protecție legală eficientă și acces la justiție, punct al agendei care a beneficiat de contribuția noului director general al Agenției pentru Drepturi Fundamentale, Sirpa Rautio. Secretarul de stat George Cătălin Șerban a exprimat susținerea României pentru textul Concluziilor și a menționat demersurile de la nivel național, ghidate de Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 – 2025, accesul la justiție fiind o direcție de intervenție prioritară, alături de creşterea independenței, calităţii și eficienței actului de justiție, asigurarea unei infrastructuri digitale performante și măsurile adaptate pentru categoriile vulnerabile.
Dezbaterea sectorială specifică domeniului justiției în contextul orizontal al statului de drept a avut ca temă ”Asigurarea rezilienței sistemelor judiciare la presiunea fenomenului criminalității organizate”. Această dezbatere este complementară discuțiilor care au loc în cadrul Dialogului Anual privind Statul de Drept care se derulează în Consiliul Afaceri Generale. În intervenția sa, secretarul de stat George Cătălin Șerban a evidențiat poziția constantă a României, potrivit căreia respectarea statului de drept este o condiţie esenţială pentru protejarea valorilor fundamentale ale UE, inclusiv a democrației. A subliniat că identificarea echilibrului între independența judecătorilor și procurorilor și nevoia de a proteja sistemul judiciar de interferența grupurilor criminale reprezintă un exercițiu complex, exemplificând cu garanţiile reglementate la nivel național pentru asigurarea independenţei și integrității judecătorilor şi procurorilor.
Ordinea de zi a inclus și o informare din partea COM cu privire la evoluțiile negocierilor UE-SUA în ceea ce privește acordul referitor la accesul la probele electronice (e-evidence).
În cadrul dejunului de lucru a avut loc un schimb de opinii referitor la stadiul măsurilor din aria răspunsului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina, cu participarea Procurorului General al Ucrainei, Andriy Kostin și a Președintelui Eurojust, Ladislav Hamran.
Următoarea reuniune a Consiliului JAI va avea loc în 13-14 iunie 2024, la Luxemburg.