Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Chinei, Xi Jinping s-au pronunțat joi în favoarea unei soluții pașnice pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina și împotriva recurgerii la arme nucleare. Cei doi au avut convorbiri oficiale cu ocazia vizitei de stat a președintelui francez în China, unde este însoțit de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Romania-actualitati.ro
Potrivit relatării RRA, președintele Emmanuel Macron i-a spus omologului său chinez, Xi Jinping, că se bazează pe el pentru a aduce Rusia pe calea cea bună cu privire la Ucraina, ambii lideri făcând apel la căutarea soluțiilor pentru încheierea conflictului. Președintele chinez a atras atenția asupra riscului de agravare a situației și s-a pronunțat pentru o începere rapidă a negocierilor de pace, care să țină cont de preocupările de securitate legitime ale celor două părți, conform principiilor Cartei Națiunilor Unite, să fie căutată o cale politică pentru a construi o pace europeană efectivă și de durată.
În opinia președintelui Franței, Europa nu poate trăi în pace atât timp cât pe continent o țară este ocupată de o putere vecină și a chemat Rusia să respecte angajamentele internaționale.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunțat pentru ”restabilirea unei păci dreapte”. ”În calitate de economii și actori majori pe scena globală, atât China, cât și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a menține – și, de asemenea, de a îmbunătăți – ordinea internațională bazată pe reguli, bazată pe Carta Națiunilor Unite. În fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei, vrem să fie restabilită o pace dreaptă. Și pentru aceasta, avem nevoie ca Rusia să pună capăt invaziei și să-și retragă trupele din Ucraina. Integritatea teritorială și suveranitatea sunt elementele fundamentale ale Cartei ONU pe care cu toții o susținem pe deplin”, a spus Ursula von der Leyen.
Dincolo de discuțiile privind Ucraina, vizita celor doi lideri europeni în China are și o importantă componentă economică.
Președintele Franței este însoțit de peste 50 de oameni de afaceri francezi, inclusiv șefi de top ai Airbus, EDF și Veolia. Airbus deja a anunțat joi că va deschide o a doua linie de asamblare în China, care își va dubla capacitatea de producție în țară.
Referindu-se la relațiile dintre UE și China, Von der Leyen a spus că au devenit „complexe în ultimii ani”. „Este important să discutăm astăzi împreună toate aspectele acestei relații”, a spus ea, mai ales în „mediul geopolitic volatil” actual.