Site icon TIMP ROMÂNESC

Discuții despre politica de extindere a UE, Parteneriatul Estic și situaţia din Ucraina, la Londra

foto arhivă, sursa MAE

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a avut, pe 9 noiembrie, la Londra, întrevederi cu secretarul de stat britanic pentru afaceri europene, David Lidington, cu secretarul general adjunct al Foreign and Commonwealth Office (FCO) Simon McDonald, precum şi cu preşedintele Comisiei pentru Uniunea Europeană din Camera Lorzilor Lord (Timothy) Boswell of Aynho.

Vizita s-a înscris în demersurile politico-diplomatice menite să diversifice şi să aprofundeze relațiile bilaterale româno-britanice şi să promoveze temele de interes major pentru România şi Marea Britanie la nivel european şi internaţional.

Oficialul român a adresat mulțumiri părții britanice pentru sprijinul acordat în contextul operațiunilor de salvare a victimelor tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie, subliniind faptul că Regatul Unit este țara care a preluat, până la acest moment, cel mai mare număr de pacienți.

În cadrul întrevederii secretarului de stat George Ciamba cu omologul său britanic, David Lidington, discuţiile au pus accent pe o serie de teme aflate în prim-planul agendei europene, precum stadiul discuţiilor privind relaţia dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, Uniunea Economica şi Monetară, gestionarea crizei migrației, evoluţiile din Vecinătatea Estică.

În discuţii, George Ciamba a reiterat faptul că România este un promotor al solidarităţii şi coeziunii la nivel UE şi consideră că locul Marii Britanii este în cadrul Uniunii Europene.

 În contextul discuţiilor în curs privind perspectivele relaţiei dintre Marea Britanie şi UE, a arătat că România este deschisă identificării unor soluţii care să răspundă preocupărilor Marii Britanii cu respectarea integrală a principiilor fundamentale şi valorilor europene consacrate în Tratate. În context, oficialul român a subliniat necesitatea prezervării libertăţilor fundamentale ale Uniunii, ca piloni ai construcţiei europene care asigură, în acelaşi timp, funcţionarea eficientă a Pieţei Unice.

În privinţa discuţiilor referitoare la migraţie, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa unei acţiuni coordonate şi unitare în gestionarea provocărilor determinate de migraţie. A evidenţiat angajamentul României pentru acţiune solidară, prin participarea la implementarea Deciziilor de relocare în beneficiul Italiei şi Greciei şi prin contribuţia substanţială la securizarea frontierelor externe ale Uniunii şi la activitatea agenţiilor europene în materie (FRONTEX şi BESA). A subliniat, de asemenea, răspunsul solidar al României la diferitele apeluri de sprijin financiar, prin contribuţiile la WFP, MADAD şi Fondul Fiduciar pentru Africa, precum şi prin sprijinul bilateral acordat Iordaniei şi Serbiei.

Totodată, partea română a reiterat importanţa abordării cauzelor profunde ale migraţiei, prin dialog şi cooperare consolidată cu statele de origine şi de tranzit, subliniind importanţa implementării deciziilor luate, în vederea avansării de soluţii durabile şi eficiente în raport cu fenomenul migraţionist.

Discuţiile privind evoluţiile economice curente de la nivelul Uniunii au pus accent pe consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea derulării discuţiilor şi formulării deciziilor în format UE28, a unei abordări transparente şi echitabile, deschise tuturor statelor membre, având în vedere interdependenţele economice dintre statele membre şi necesitatea evitării fragmentării pieţei interne. De asemenea, a punctat importanţa concentrării pe implementarea deciziilor adoptate până în prezent în raport cu guvernanţa economică europeană în cadrul conferit de actualele Tratate ale Uniunii.

Secretarul de stat George Ciamba şi omologul său britanic au mai avut un schimb de opinii şi pe alte dosare de actualitate la nivel european, precum politica de extindere a UE, Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina. Totodată, cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii atenției statelor membre UE asupra evoluțiilor din Rep. Moldova, cu accent pe necesitatea păstrării parcursului pro-european al acestei țări.

Exit mobile version