Acasă Alte comunitati Discuții despre prepoziționarea logisticii și războiul electronic 

Discuții despre prepoziționarea logisticii și războiul electronic 

foto:facebook

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Split, în Croația, la Conferința șefilor Apărării din Europa Centrală, organizată de Comandamentul Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (USEUCOM) și Statul Major al Apărării din Croația.

La eveniment au fost prezenți înalți lideri militari din Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Moldova, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. La iterația din acest an au participat și delegații din Moldova și Turcia, pentru a discuta în continuare despre securitatea regională și consolidarea parteneriatelor. Șefii Apărării au fost însoțiți de subofițerii de comandă.

Agenda din acest an a discuțiilor a inclus teme privind analiza situației regionale de securitate, sprijinul multidimensional pentru Ucraina, mobilitatea, logistica militară, pre-poziționarea stocurilor, precum și utilizarea EMS – spectrului electromagnetic (război electronic).

„Locații ca acesta oferă un forum pentru a împărtăși idei și pentru a continua dialogul nostru strategic, care este întotdeauna îndreptat către o Europă liberă și prosperă. Am început reorganizarea angro a Alianței noastre pentru ca aceasta să nu se concentreze pe operațiunile în afara zonei, ci pe apărarea colectivă teritorială. Această tranziție importantă va asigura națiunile Alianței noastre acum și în viitor”, a spus generalul Cristopher G. Cavoli, comandantul USEUCOM.

În timpul conferinței, liderii au discutat despre eforturile colective pentru îmbunătățirea securității cibernetice și spațiale și pentru a permite desfășurarea rapidă a forțelor pentru a răspunde crizei prin acorduri de mobilitate militară și stocuri prepoziționate.

„Accentul conferinței noastre este întărirea pregătirii noastre și a aliaților noștri de a face față cu succes amenințărilor și provocărilor de securitate ale timpului nostru”, a spus Kundid. „Cel mai eficient mod de a descuraja și de a apăra cu succes este să acționăm împreună, iar discuțiile de astăzi facilitează pregătirile și capacitățile necesare pentru descurajarea și apărarea cu succes a zonei euro-atlantice”.

Generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat acțiunile și măsurile din domeniul susținerii logistice întreprinse de Armata României, atât din perspectiva posturii de națiune-gazdă, cât și din cea a implementării deciziilor convenite la nivel aliat privind pre-poziționarea stocurilor.

„Conceptul de prepoziționare este fundamental pentru capacitatea noastră de a răspunde rapid și eficient în situații de urgență, conflicte și dezastre naturale. În esență, prepoziționarea presupune plasarea strategică a resurselor și a proviziilor în locații în care, la nevoie, pot fi rapid accesate și desfășurate. Această abordare pro-activă ne asigură că nu doar reacționăm la crize, ci că suntem pregătiți dinainte să atenuăm impactul acestora și să oferim un răspuns imediat. Prepoziționarea nu înseamnă doar stocarea de echipamente, ci și previziune strategică. Aceasta implică analiza riscurilor potențiale, identificarea nevoilor critice și asigurarea faptului că resursele sunt poziționate în locații care să le maximizeze utilitatea. Acest lucru necesită o colaborare între agențiile guvernamentale, unitățile militare, organizațiile umanitare și sectorul privat, de fapt o abordare integrată la nivelul societății. Prin amplasarea strategică a echipamentelor militare esențiale, ne îmbunătățim capacitatea de a răspunde în mod decisiv la amenințări. Avem nevoie de mai multă logistică NATO”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

Conferințele șefilor Apărării din Europa Centrală se desfășoară anual, sub egida USEUCOM, și sunt găzduite, de regulă, de unul dintre cele opt state din regiune. USEUCOM este structura responsabilă pentru operațiile militare ale SUA în Europa, în zone din Asia și Orientul Mijlociu, precum și în oceanele Arctic și Atlantic. Comandamentul este constituit din 64.000 de militari americani dislocați permanent, care lucrează în strânsă legătură cu militarii națiunilor aliate și partenere.