Site icon TIMP ROMÂNESC

Discuții despre proiecte academice şi de cercetare privind dialectele româneşti din Croația

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, l-a primit pe 22 februarie, a.c. pe Excelenţa sa, Davor Vidiš, Ambasadorul Republicii Croaţia la Bucureşti, anunță MRP.

În cadrul întâlnirii, s-a exprimat interesul comun al ambelor părţi de a întări sprijinul reciproc acordat comunităţii băieşe şi istro-române aflate pe teritoriul Croaţiei, cu accent asupra dimensiunii de educaţie şi culturale.

Ministrul MRP a mulţumit pentru finanţarea deschiderii şcolii din Şuşneviţa, anul trecut, în parteneriat cu statul român, în cadrul căreia se predă dialectul istro-român. De asemenea, au fost puse în perspectivă organizarea unor proiecte academice şi de cercetare privind dialectele româneşti, sud-dunărene.

Discuţiile s-au concentrat pe continuitatea procesului de consolidare a relaţiilor existente între cele două state, cu accent pe vizita pe care preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, urmează să o efectueze în decursul acestui an.

Comunitatea românească din Croația este formată, în mare majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990. Numărul acestora este estimat la circa 3000 de persoane, din care aproximativ 2500 dețin și cetățenia croată.

În Croația există și două comunități românofone – comunitatea lingvistică istroromână și cea a băieșilor.

Comunitatea lingvistică istroromână numără aproximativ 200 de membri care trăiesc în Peninsula Istria, în special în localitățile Šušnjevica, Žejane, Čepić, Kršan, Katun, Letaj. Este impresionant modul prin care această comunitate și-a conservat de milenii dialectul pe care îl vorbește – dialectul istroromân, unul dintre cele patru dialecte istorice ale limbii române.

Comunitatea băieșilor în Croația datează din secolul XVIII, când etnici roma, lucrători în minele din Muntenia și Transilvania, au migrat în Europa, inclusiv pe teritoriul Croației de astăzi.

Exit mobile version