Site icon TIMP ROMÂNESC

Discuții despre un tren de mare viteză pe ruta București – Sofia – Atena

Prim-ministrul Mihai Tudose a discutat cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, despre cooperarea între cele două țări în privința infrastructurii și turismului, dar și în alte domenii care pot fi finanțate din fonduri europene.

Premierul Mihai Tudose a propus, de asemenea, conectarea capitalelor București – Sofia – Atena printr-o linie feroviară rapidă de persoane, proiect la care vor lucra miniștrii transporturilor din cele trei țări, și s-a agreat accelerarea proiectelor celor două poduri peste Dunăre, între Turnu Măgurele – Nicopole și Călăraşi – Silistra.

Totodată, în contextul deținerii de către Bulgaria a președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2018, s-a discutat despre posibilitățile de cooperare pe proiecte comune între cele două state în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării și Mării Negre.

În octombrie 2011, Guvernele României și Bulgariei s-au reunit la București în prima ședință comună, prilej pentru discutarea unor teme legate de Strategia UE pentru Dunăƒre, aderarea la Spațiul Schengen, MCV, bugetele multianuale al UE, guvernanța economicăƒ, cooperarea la Marea Neagrムși vecinăƒtatea esticムa UE. De asemenea, s-a discutat despre intensificarea relațiilor româno-bulgare în economie, transporturi, educație, culturăƒ, științăƒ, precum și coordonarea acțiunilor privind interesele comune la nivel european și regional.

La nivel guvernamental, România și Bulgaria au încheiat o serie de documente bilaterale, printre care și un memorandum de înțelegere pentru pregăƒtirea unor amenajăƒri hidroelectrice pe Dunăƒre, cu scopul identificării posibilităților de construire a unor amenajăƒri hidroenergetice pe Dunăƒre. De asemenea, ministrul român al Apăƒrăƒrii și omologul său bulgar au încheiat un acord privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană, iar ministerele Mediului au semnat o Declarația comunムprivind cooperarea în domeniul protecției mediului și dezvoltăƒrii durabile. Declarația vizeazムși cooperarea și dezvoltarea de proiecte bilaterale în cadrul Strategiei Europene pentru Regiunea Dunăƒrii, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră (CBC), și colaborarea în monitorizarea transfrontalierムa calității aerului.

O a doua ședințムcomunムa Guvernelor României și Bulgariei a avut loc la 7 martie 2014, la Ruse, , fiind precedatムde o întâlnire trilaterală între premierii Victor Ponta, Plamen Oresharski și Ivica Dacic (Serbia).

Cei trei șefi de guvern au discutat despre Strategia dunării,cooperarea transfrontalieră și criza din Ucraina. Premierul bulgar Plamen Oresharski declara, la vreme respectivă, că România și Bulgaria sunt interesate ca Serbia și țăƒrile din Balcanii de Vest sムdevinムcât mai repede membre ale Uniunii Europene.

Premierul român a propus ca România, Bulgaria și Serbia săƒ-și instituționalizeze cooperarea prin formarea unui grup asemăƒnăƒtor celui de la Vișegrad, pledând pentru accelerarea proiectelor transfrontaliere.

Cu prilejul celei de-a doua ședințe comune a Guvernelor României și Bulgariei, șefii diplomațiilor din România și Bulgaria, Titus Corlățean, respectiv Kristian Vigenin, au semnat Protocolul de cooperare între cele douムministere de externe, convenind asupra accelerăƒrii ritmului negocierilor privind delimitarea spațiului maritim, subliniind importanța identificăƒrii unei soluții de compromis, prin dialog diplomatic bilateral și cu luarea în considerare a normelor dreptului internațional relevant în materie.

La 24 aprilie 2015, la Craiova, a avut loc cea de-a treia ș˜edințムComunムa Guvernelor României și Bulgariei, în cadrul căreia a fost adoptatムo declarație politicムși au fost semnate cinci documente sectoriale. Ș˜edința comunムde guvern româno-bulgarムa fostă precedatムde o reuniune trilateralăƒ, la nivel de prim-miniștri, între România, Bulgaria și Serbia.

Prim-ministrul de atunci, Victor Ponta, a discutat cu omologii săƒi despre investiții comune în infrastructurムși eficiențムenergeticăƒ, autostrada București-Sofia-Belgrad fiind în centrul negocierilor.

O altムîntâlnire trilaterală a șefilor de guverne din România, Bulgaria și Serbia (”Grupul de la Craiova”) a avut loc la Sofia, Bulgaria, în 24 octombrie 2015.

O nouムreuniune comunムa guvernelor român și bulgar ar putea avea loc în septembrie, la Varna.

Exit mobile version