Site icon TIMP ROMÂNESC

Discuții pentru promovarea francofoniei

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit luni, 31 iulie 2017, cu Grupul șefilor ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone acreditate la București (GADIF), pentru a discuta despre modalitățile concrete de promovare a francofoniei.

Șeful diplomației române s-a referit la Conferința femeilor francofone, eveniment organizat de România împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei la București, în perioada 1-2 noiembrie 2017. Evenimentul are ca obiectiv evidențierea, în general, a rolului femeilor în dezvoltarea economică a societății și stimularea spiritului antreprenorial în rândul acestora.

Cu acest prilej, Teodor Meleșcanu a invitat partenerii francofoni să coopereze la buna organizare a Conferinței, astfel încât de rezultatele acesteia să poată beneficia cât mai multe femei din ţările francofone, inclusiv în privinţa recunoaşterii contribuţiei lor la dezvoltarea durabilă.

La rândul lor, ambasadorii francofoni și-au exprimat aprecierea față de activitatea desfășurată de România în domeniul francofoniei. Totodată, au salutat inițiativa organizării Conferinței și au asigurat de sprijinul ţărilor lor pentru buna desfășurare a evenimentului, obiectivele acestuia fiind larg împărtășite în întreg spațiul francofon.

În cadrul discuțiilor, au fost evocate şi alte domenii importante ale iniţiativelor francofone ale României. De asemenea, a fost menţionat succesul înregistrat de sportivii români la Jocurile Francofoniei (Abidjan, Coasta de Fildeş, 21-30 iulie 2017), prin câştigarea a 31 de medalii, dintre care 8 de aur, 9 de argint şi 14 de bronz.

Conferinţa femeilor francofone va avea ca temă principală «Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere şi dezvoltare: femeile se impun!» și va reuni participanţi din sectorul public şi privat, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi ai organizaţiilor internaţionale. Reuniunea va urmări promovarea unor recomandări strategice cu privire la respectarea drepturilor economice ale femeilor, încurajarea antreprenoriatului feminin şi a implicării femeilor în poziţiile de conducere, în plan economic şi politic. Se are în vedere, totodată, constituirea unei reţele francofone a femeilor antreprenor.

România desfăşoară o activitate susţinută în cadrul Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF), în calitate de membru cu drepturi depline, din 1993 (statut precedat de cel de observator, din 1991). Prestaţia din cadrul OIF, alături de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis României să-şi consolideze dimensiunea globală a cooperării internaţionale, precum şi relaţiile bilaterale cu statele şi guvernele francofone (84 de membri şi observatori, din cinci continente).

Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone acreditate la Bucureşti – GADIF – s-a constituit în 2011 şi urmăreşte coordonarea acţiunilor pentru o mai bună prezenţă a Francofoniei, în ansamblu, în România, sprijinirea companiilor francofone, impulsionarea parteneriatelor public-privat şi a cooperării universitare francofone.

Exit mobile version