Secretarul de Stat Dan Neculăescu, a participat luni, 18 martie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.
Agenda reuniunii a inclus discuţii privind Republica Moldova, China şi Yemen. În contextul marcării a cinci ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea și a Sevastopolului, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a reconfirmat alături de miniștrii de externe europeni susținerea UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, menționând în acest sens Declarația Comună adoptată de statele membre ale UE și publicată la 17 martie 2019, se arată într-un comunicat de presă.
Oficialii europeni au avut un schimb de opinii privind evoluţiile din Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cu scopul de a identifica modalităţile optime de angajare ale UE în continuare. Apreciind relevanța dosarului pentru România, inclusiv prin prisma priorităților în perioada deținerii Președinției Consiliului UE, secretarul de stat Dan Neculăescu a accentuat asupra importanței următoarelor etape subsecvente procesului electoral din Republica Moldova. De asemenea, a subliniat importanța continuării în perspectivă a unui angajament vizibil și activ al UE în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor săi.
Discuția pe tema China a avut în vedere pregătirea discuţiilor din Consiliul European (21-22 martie 2019) şi a Summit-ului UE-China (9 aprilie 2019). Oficialii au avut un schimb de opinii asupra aspectelor deja abordate cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor de externe de la Bucureşti (31 ianuarie – 1 februarie 2019).
Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat includerea discuţiei privind China pe agenda CAE şi a făcut referire la Platforma de Conectivitate UE-China, un instrument important pentru asigurarea sinergiei între diferitele iniţiative de conectivitate atât ale UE, cât şi ale Chinei, menționând în context inclusiv evoluțiile privind dezvoltarea Coridorului Marea Neagră – Marea Caspică.
Discuţia privind situația din Yemen s-a axat pe importanța unei soluții politice, care să stopeze grava situație umanitară. A fost exprimată necesitatea implementării Acordului de la Stockholm şi a fost reiterat sprijinul pentru negocierile sub egida ONU, coordonate de reprezentantul special al SG ONU, Martin Griffiths.
Participarea la reuniune a constituit un bun prilej pentru partea română de a informa partenerii europeni despre rezultatele reuniunii cvadrilaterale Azerbaidjan – Georgia – România – Turkmenistan desfăşurate la București (4 martie 2019), ocazie cu care cei patru miniștri de externe au semnat o declarației politică comună în sprijinul materializării rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.
În marja CAE, în cadrul unui dejun de lucru informal, miniștrii de externe europeni au discutat relaţiile UE-China în prezenţa consilierului de stat și ministru al afacerilor externe chinez, Wang Yi.