Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a discutat cu președinta Senatului Canadei, Raymonde Gagné, despre posibilitatea negocierii unui nou tratat de extrădare între două țări, actualizat cu recentele evoluții legislative în materie penală din România. Oficialul român a evocat faptul că între România și Canada există o cooperare bună în domeniul serviciilor de probațiune și, având în vedere potențialul dezvoltării cooperării judiciare bilaterale, partea română a l-a invitat pe ministrul canadian al Justiției, domnul Arif Virani, să viziteze România.
Partea canadiană a afirmat că va transmite Ministerului canadian al Justiției propunerea deschiderii unui dialog pe tema negocierii unui nou tratat de extrădare între România și Canada, precum și invitația ministrului justiției român către omologul său canadian de a efectua o vizită la București în vederea dezvoltării cooperării judiciare bilaterale.
Referitor la aderarea la OCDE, ministra justiției a menționat faptul că aceasta este un important obiectiv strategic pentru țara noastră. În acest context, a amintit faptul că România a depus recent la sediul OCDE de la Paris instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită). Partea Canadiană a reiterat întreg sprijinul statului canadian privind aderarea României la OCDE.
Proiectele aflate în prezent pe agenda Ministerului Justiției din România au reprezentat subiecte pentru schimbul de opinii în cadrul dialogului româno-canadian. Între acestea se numără combaterea traficului și consumului de droguri, precum și extinderea ordinului de protecție pentru toate categoriile de agresori. Partea canadiană a exprimat deschidere pentru realizarea unui schimb de bune practici privind combaterea consumului ilicit de droguri în rândul tinerilor, precum și pentru continuarea dialogului în domeniul violenței domestice.
În cadrul dialogului, cele două părți au convenit asupra importanței avansării egalității dintre bărbați și femei în societate. Alina-Ștefania Gorghiu a evocat progresele de substanță realizate în ultimul timp prin lansarea „Platformei femeilor parlamentar din România”, dar a menționat și planul de acțiune pentru implementarea strategiei naționale Femeile, Pacea și Securitatea (2020-2023) și faptul că se lucrează la o nouă strategie pentru perioada 2024-2027. Ministra justiției a afirmat că legiferarea cotelor de gen rămâne un mijloc eficient care poate face ca reprezentarea politică a femeilor să progreseze în România într-un orizont de timp rezonabil.
În cadrul convorbirilor, ambele părți au reiterat necesitatea continuării dialogului între cele două țări pe temele de interes reciproc, cu o privire specială asupra aprofundării colaborării în domeniul cooperării judiciare.