Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” în procesul de reglementare transnistreană, prezidată de reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiul al OSCE pentru conflicte Ambasadorul Andrei Deşciţia, s-a finalizat cu un plan de actiuni in domeniul protectiei mediului. „Am discutat o serie de probleme, inclusiv libera circulaţie, modalităţi de dezasamblare a funicularului Rîbniţa-Rezina, probleme de mediu şi economice, şi cooperarea între structurile de forţă şi învăţământ”, a spus Ambasadorul Deşciţa.
O decizie protocol privind un proiect de plan comun de acţiuni pentru probleme de mediu şi utilizarea durabilă a resurselor naturale a fost convenit şi semnat la runda de negocieri. Planul comun de acţiuni, care prevede cooperare legislativă, monitorizare şi pescuit, este în proces de elaborare la nivelul grupului de lucru, cu suportul OSCE.
„Sunt încântat că părţile lucrează asupra promovării cooperării în domeniul mediului şi aştept cu nerăbdare un acord la nivel de experţi în următoarele săptămâni”.
„Este important să se menţină un dialog regulat între părţi la toate nivelurile între rundele de negocieri în formatul „5+2” astfel încât să putem avansa privind ordinea de zi”, a adăugat Ambasadorul Deşciţa.
La eveniment au participat negociatorii principali din partea Moldovei şi Transnistriei, Eugen Carpov şi Nina Ştanschi, precum şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor. Formatul „5+2” include reprezentanţii părţilor, mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE.
Următoarea întrevedere este planificată la Bruxelles pe 3 octombrie.
Această rundă de negocieri s-a desfăşurat în incinta Ministerului Afacerilor Externe al Austriei, fiind găzduită de vicecancelarul austriac, Ministrul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale Michael Spindelegger.