Site icon TIMP ROMÂNESC

Doar 1.007 români din afara granițelor au optat pentru votul prin coresponență. Poșta Română va fi urmări în timp real traseul trimiterilor privind votul prin corespondență

Doar 1.007 de români din afara granițelor s-au înscris până în prezent în Registrul Electoral și au cerut să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare din toamnă, a anunțat astăzi Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, în cadrul unei conferințe de presă comună susținută astăzi (21 iunie 2016 – n.r.), la sediul MAE, împreună cu ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. sursa foto: Timp Românesc„Până în acest moment avem 1.007 de solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 de solicitări de înfiinţare de secţii de votare. Aceste 334 nu înseamnă că înfiinţăm trei secţii de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în faţa faptului de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare, în momentul de faţă. Datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetăţean, îi încurajăm pe cetăţeni să facă astfel de solicitări pentru ca dreptul lor constituţional să fie exercitat în condiţiile optime puse la dispoziţie de către Parlament prin legile 288 şi 208 aprobate anul trecut„, a afirmat Marian Muhuleţ.

De asemenea, vicepreședintele AEP a subliniat că românii din afara granițelor sunt favorizați în raport cu cei din țară, dat fiind că doar ei au posibilitatea de a vota prin corespondență. Ceea ce trebuie însă să facă este să se informeze fie de pe internet, fie de la misiunile diplomatice ale României, fie la sediile ICR, unde pot găsi informații detaliate pe această temă.

Ministrul Dan Stoenescu a prezentat ”un raport de etapă” asupra campaniei de informare a românilor din afara granițelor în legătură cu noile proceduri de vot puse la dispoziție pentru alegerile generale din această toamnă – votul prin corespondență și înființarea de noi secții de votare în locuri unde există cel puțin 100 de solicitări.

Stoenescu a trecut în revistă comunitățile românești în care au avut loc prezentări ale noilor proceduri de vot și i-a îndemnat pe românii din diaspora să se înscrie în Registrul Electoral pentru a-și putea exercita dreptul la vot la parlamentarele din toamnă.

Din păcate foarte puțini români s-au înscris în Registrul Electoral și doresc să trag public un semnal de alarmă. Este important ca românii să cunoască aceste noutăți legislative pentru a se înscrie în Registrul Electoral și pentru a vota în străinătate, pentru a evita cozile și pentru a evita problemele care au avut loc în anii trecuți”, a spus Stoenescu.

MAE și AEP au lansat la sfârșitul anului trecut campania de informare a românilor din străinătate asupra noutăților legislative, iar înscrierea în Registrul Electoral a început la 1 aprilie a.c.

Încă de la începutul mandatului mi-am asumat rolul de a informa împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă pe românii din străinătate, acolo unde trăiesc, unde au reședința sau domiciliul. Am avut împreună cu colegii de la AEP întâlniri directe cu românii de pretutindeni la Viena, Madrid, Barcelona, Munchen, Roma, Bolognia, Atena, Londra, Edinborow, Berlin, Torino, Alexandria, Bruxelles, Haga. De asemenea, colegii mei din cadrul DPRRP au fost prezenți alături de colegii de la AEP la întâlniri și în alte orașe unde se află importante comunități românești. Ne-am întâlnit cu românii din Linz, Malta, din Pama de Malorca, din Bilbao, din Saragosa, din Pamplona, din Ciudad Real, din Castellion, Sevillia, Almeris și Las Palmas. Obiectivul acestor întâlniri a fost diseminarea informațiilor privind  procedura de vot și de a sprijini o cât mai amplă campanie de informare a comunității”, a spus ministrul.

Acesta a vorbit și despre parteneriatul cu presa în diseminarea informațiilor și a solicitat tuturor canalelor media să se alăture și să sprijine acest demers, în beneficiul cetățenilor români de peste hotare.

Prezentă la conferință, Irina Purcaru, reprezentantul Poștei Române, a vorbit despre demersurile instituției pe care o reprezintă pentru a pregăti procedura votului prin corespondență:

Poșta Română contribuie la desfășurarea procesului votului prin corespondență prin organizarea serviciilor poștale de expediere a documentelor către votanții din străintate și prin înapoierea plicurilor conținând votul prin corespndență către birourile electorale. Votul prin corespondență nu creează probleme Poștei Române pentru că Poșta Română face lucrurile acestea expediind în străinătate tot felul de plicuri. Am mai mers să folosim două tipuri de servicii care sunt servicii înregistrate – cu confirmare de primire și serviciul de tip expres line servicies, pentru a avea în timp real informații despre stadiul trimiterii poștale pe tot fluxul tehnologic”, a spus Irina Purcaru.

În acest moment, Poșta Română testează aplicațiile informatice care interconectează toate informațiile care au legătură cu starea trimiterii poștale pe fluxuri, iar săptămâna viitoare împreună cu reprezentanții AEP vor fi testate aceste aplicații, astfel încât trimiterile poștale să poată fi vizualizate în timp real.

În plus, Poșta Română este implicată și în confecționarea plicurilor care vor sta la baza documentelor expediate în procesul poștal – plicul expediat, plicul interior și elementele de securitate.

”Suntem aproape de final cu comunicarea către Uniunea Poștală Universală prin care, în prima etapă am informat că în România vor avea loc alegeri parlamentare. Uniunea Poștală Universală, la rândul ei, va transmite circulară către toate administrațiile poștale, astfel încât procesul să fie promovat la nivelul administrațiilor poștale implicate în procesul de vot. Când vom ști data alegerilor vom reveni către Uniunea Poștală Universală prin care vom transmite exact data alegerilor pentru a fi comunicată tuturor administrațiilor poștale și să le susțină în expedierea plicurilor de retur”, a spus Irina Purcaru.

Vicepreședintele AEP a explicat că, dat find statutul cetățenilor români de cetățani ai UE, care beneficiază de dreptul la liberă circulație, nu poate fi precizat un număr exact al românilor care trăiesc în afara granițelor, dar din datele oficiale existente în acest moment, acesta este estimat la 500.000 de persoane.  Muhuleț a mai precizat că, în cazul în care nu există 100 de persoane care slicită înființarea unei noi secții de votare, aceasta nu poate fi înființată, iar cei care doresc să voteze trebuie să meargă ”la cea mai apropiată secție de votare, organizată la misiunile diplomatice sau la sediul ICR”.

Ministrul delegat a precizat că românii din străinătate pot depune solicitările privind votul prin corespondență până, cel mai probabil, la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie.

Atât vicepreședintele AEP, cât și reprezentanții MAE au cerut Guvernului emiterea cât mai urgentă a unei hotărâri care sa stabilească data alegerilor parlamentare:

Primul lucru pe care îl avem în vedere este acela de a stabili, la nivel guvernamental, data la care vor avea loc aceste alegeri pentru a putea transmite și cetățenilor români din străinătate data până la care se pot înscrie în Registrul Electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau vot la o secție de votare înființată la solicitarea acestora”, a precizat Muhuleț, care a mai arătat că în perioada următoare AEP va începe pregătirea personalului care va susține secțiile de votare organizate în ambasade și consulate și identificarea persoanelor care pot susține secțiile de votare care pot fi organizate la solicitarea a minim 100 de cetățeni.

Exit mobile version