Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, până pe 19 iulie, 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral, cei mai mulți din Spania și Italia.Potrivit unui comunicat de presă, din cei 3.090 de români 2.371 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 719 au ales votul în secțiile de votare.
„AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării„, se arată în comunicat.
Sursa citată amintește că, potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.
Totodată, se arată în comunicat, AEP informează cetățenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul electoral, condițiile de votare și locurile de desfășurare a votării în străinătate și va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.
Premierul Dacian Cioloş a declarat la începutul şedinţei de guvern că este îngrijorat de faptul că extrem de puţini români din diaspora s-au înscris în Registrul Electoral pentru a vota la alegerile parlamentare din toamnă.
Premierul Dacian Cioloş i-a spus ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, că are ”câteva îngrijorări” legate de numărul mic de români din diaspora care s-au înscris până acum în Registrul electoral.
„Trebuie să vă mărturisesc că am câteva îngrijorări, pentru că sunt extrem de puţini oameni înscrişi în acel Registru electoral prevăzut pentru diasporă, care este un element esenţial fără de care, aşa cum e scrisă legislaţia acum, din păcate nu putem organiza secţii de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru. Şi sunt un pic îngrijorat legat de modul cum o să ne organizăm pentru a crea condiţii ca să voteze cât mai multă lume din diasporă”, a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de news.ro.
Cioloş speră că ministrul Maria Ligor va pregăti cât mai bine alegerile parlamentare în diaspora. „Cu experienţa pe care o aveţi după postul de ambasador şi în Spania şi acum în Canada, am convingerea că veniţi cu ideile şi cu energia de care avem nevoie în următoarele luni pentru a pregăti cât mai bine alegerile parlamentare în diaspora”, a mai spus premierul.
Situația actualizată a românilor din afara granițelor înscriși în Registrul electoral poate fi consultată AICI.