Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, în parteneriat cu Consulatul General al României la Marsilia și cu Primăria Marsilia organizează proiecția filmului documentar Maria. Inima României, regia Trevor Poots. Evenimentul va avea loc miercuri, 20 martie 2024, ora 19.00, la Château de la Buzine – Maison des cinématographies de la Méditerranée din Marsilia.
Proiecția filmului va fi completată de un moment de dialog cu producătorul John Florescu, în prezența doamnei Aurelia Grosu, consul general. De asemenea, un cocktail va fi oferit participanților la finalul evenimentului aniversar.
Documentarul Maria. Inima României (2018) redă povestea Reginei Maria, o femeie remarcabilă care a jucat un rol central în lupta pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru construirea României moderne. Descendentă a Reginei Victoria a Marii Britanii, Maria s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893 și a avut un impact semnificativ în timpul Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu se rezumă doar la prezentarea rolului politic al Reginei Maria a României sau la aspecte interesante din viața sa privată, ci evidențiază și implicarea sa activă pe front, unde a îngrijit soldați răniți și bolnavi de tifos sau holeră. Pentru aceste acțiuni nobile, oamenii i-au conferit titlurile de „Mama răniților” și „Regina soldaților”.
Echipa de producţie, coordonată de John Florescu, a lucrat mai mult de doi ani la realizarea acestui film, a folosit zeci de materiale de arhivă sub formă de fotografii sau imagini filmate, dar şi mărturiile unor experţi în aspecte privind Familia Regală a României. În premieră, în acest film documentar se aude adevărata voce a reginei, fără distorsiunile de la peliculele din anii 1920. Regia şi scenariul sunt semnate de Trevor Poots. Din România până în Franţa, echipa de filmare a documentarului Maria. Inima României a ajuns în opt ţări pentru a reda povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne. Ghidul acestei călătorii este producătorul executiv al documentarului, John Florescu. Filmul are la bază o documentare realizată în 14 arhive naţionale.
Proiecția acestui film documentar reprezintă nu doar o ocazie de a cunoaște mai bine istoria și personalitatea unei figuri importante din istoria României, dar și un moment de celebrare a legăturilor culturale francofone și a contribuției Reginei Maria la istoria comună a Europei.