Dr. Raluca Tomi, cercetător la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”, și Alina Dorojan, doctorand la Universita di Roma Tre, vor participa în perioada 8-20 martie, cu sprijinul ICR, la conferința ”Architects and Builders in the Ottoman Empire and Modern Turkey, 1780-2000” de la Istanbul.
Dr. Raluca Tomi va susține o prelegere dedicată prezenței italiene în Principatele române înainte de 1878 din perspective istorice și culturale, în timp ce Alina Dorojan va oferi detalii despre arhitecții italieni în Țările Române la jumătatea secolului al XIX-lea, în cadrul secțiunii „De la Istanbul către Balcani”.
În perioada 8-10 martie, Institutul Cultural Italian din Istanbul împreună cu Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase universități din Turcia, organizează conferința ”Architects and Builders in the Ottoman Empire and Modern Turkey, 1780-2000”. Evenimentul are loc cu sprijinul unor instituții de renume european precum: Centro interdipartimentale per l’Archivio del Progetto, Università degli Studi di Napoli “Federico II”, Consolato d’Italia, Istanbul, Dipartimento di architettura, Università di Firenze, Dipartimento di architettura e design, Politecnico di Torino, Dipartimento di Architettura e Studi Urbani, Politecnico di Milano, İstanbul Teknik Üniversitesi.
Conferința este cea de a patra întâlnire dintr-un proiect de lungă durată cu privire la influența italiană în arhitectura și urbanismul țărilor mediteraneene. Precedentele ediții, inițiate și promovate de Școala de arhitectură a Universității din Florența și alte instituții academice și culturale din Italia, Egipt, Tunisia, Albania și Franța, au avut loc în Alexandria (2007), Tunis (2009) și Tirana (2011) și au explorat contribuțiile și istoriile individuale ale arhitecților și constructorilor italieni. Întâlnirea de la Istanbul se va concentra în direcția înțelegerii în profunzime a conexiunilor istorice si rețelelor sociale ce au permis unui mic grup de arhitecți italieni să contribuie la transformarea mediului urban în ultimul secol de istorie otomană. Pentru întâlnirea din acest an, directorul ICR Istanbul, dr. Silvana Rachieru, a fost invitată să facă parte din consiliul științific al conferinței alături de specialisti din Italia și Turcia. Conferința include opt secțiuni: Începuturile venețiene și dezvoltările internaționale; Spațiul și politica reformei otomane; De la Istanbul către Balcani; Reperele italiene ca patrimoniu vizibil; Instituții și investiții; Trasee egeene; Între Imperiu și Republică; Turcia kemalistă și după.