„Parteneriatul Estic reprezintă pentru Republica Moldova şansa de a reveni în marea familie europeană, acolo unde ne sunt rădăcinile”. Afirmația aparține primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă și a fost făcută la Bruxelles în faţa miniştrilor de externe din cele 28 de state-membre ale Uniunii Europene, transmite UNIMEDIA. Referindu-se la bilanţul activităţilor în cadrul Parteneriatului Estic, Chirtoacă a subliniat că statele-membre ale PaE au obţinut realizări, dar încă mai sunt şi restanţe.
„În mediul nostru politic nu sunt respectate în totalitate standardele europene. Pe lângă integrarea europeană, noi, din păcate, mai avem şi alte obiective: cum să ne răfuim politic unii cu alţii, cum să profităm de pe urma lipsei standardelor europene în ţările noastre, cum să devenim mai bogaţi, în special prin metode ilegale, cum să continuăm să pretindem că suntem cinstiţi şi oneşti chiar şi după toate acestea, cum să facem centralizare, dar să raportăm asupra descentralizării”, a declarat edilul Capitalei.
De asemenea, primarul general a menţionat că, uneori, simbolurile şi valorile europene: sunt folosite pentru atingerea unor scopuri meschine. „Noi, din păcate, mai avem şi nişte gunoi, pe care încercăm să-l ascundem sub preş, iar asta nu este bine. Sperăm că preşul este suficient de mare pentru a acoperi tot gunoiul acumulat”, a spus Dorin Chirtoacă.
Cu toate acestea primarul de Chișinău s-a arătat optimist privind soluționarea acestor probleme și a menționat că ele nu au apărut din cauza europenilor.
De asemenea, Dorin Chirtoacă a solicitat instituţiilor europene şi statelor-membre, să ia în calcul posibilitatea de a oferi asistenţă bugetară directă, nu doar guvernelor, ci şi autorităţilor locale şi regionale. „Uneori 10 sau 100 mii euro investiţi înr-un sat pot aduce mai multă vizibilitate europeană, decât 1 sau 10 milioane la nivel de Guvern”, a subliniat politicianul.
În încheiere, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat speranţa că până în anul 2025, cele șase state din PaE vor închiea negocierile și vor deveni state-membre ale Uniunii Europene