UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) va examina în 2017 dosarul Mărțișorului, pentru includerea în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, informează RadioChişinău cu referire la un interviu acordat de Varvara Buzilă, secretarul științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, revistei Altitude Inflight Magazine.„Mărțișorul va fi al treilea element la UNESCO, dar ne gândim să înscriem și la alte elemente: oina – joc național, tehnici de realizare a cămășei cu altiță – ie, cum îi mai spun oamenii. Și hora de la sud am vrea să o facem un element internațional împreună cu bulgarii și grecii, fiindcă hora este unul dintre vechile dansuri dedicate soarelui”, a afirmat savanta.
În dosarul Mărțișor sunt patru țări partenere – România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, principalele state care moștenesc această tradiție, povestește Varvara Buzilă. Aceasta mai amintește că numai după al Doilea Război Mondial foarte multă lume a pus mărțișorul în stânga pieptului.
„Dacă discuți cu oamenii de peste 65-70 de ani, ei îți vor spune că purtau mărțișorul la gât. Iar cei și mai bătrâni purtau mărțișorul la mâini. Conform tradiției, mărțișorul începe să fie purtat la 1 martie și este cos atunci când vezi prima oară un pom înflorit. Sau, conform tradiției de la Sud, când vezi o tufă de trandafir ori când vin păsările călătoare, în special cocostârcii. Înainte exista o relație, nu lăsai mărțișorul în vreun sertar din birou, cum facem acum”, subliniază cercetătorul.