Institutul Cultural Roman de la Budapesta susține participarea producțiilor românești Câmp de maci, r.: Eugen Jebeleanu și Noi împotriva noastră, r.: Andra Tarara la Festivalul de film „Little Europe”, dedicat creaţiilor cinematografice din Europa Centrală şi de Est, desfășurat în perioada 25-27 aprilie 2023 la cinematograful Toldi din Budapesta. Drama Câmp de maci va deschide festivalul în data de 25 aprilie 2023, ora 18:00, proiecție urmată de o întâlnire a regizorului Eugen Jebeleanu cu publicul, moderată de Gyenge Zsolt.
Vor fi prezentate filme din Austria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Deşi selecţia se concentrează în principal pe filme de lungmetraj, programul include şi o serie de documentare. Filmele selectate vorbesc despre eroismul cotidian, despre dramele ce se petrec în orașe şi în comunităţile mici, precum şi despre succesele şi eşecurile oamenilor obişnuiţi, evidenţiind laitmotivul tematic al festivalului: „micul om mare”. Filmele oferă o perspectivă bogată asupra caracteristicilor fiecărei regiuni şi, prin urmare, pot contribui la dezbateri mai largi privind globalizarea, provocările cu care se confruntă astăzi cinematografia țărilor mici, respectiv despre problemele legate de identitatea naţională şi regională.
Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul Câmp de maci prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală. Drama Câmp de maci are în palmares șapte premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino). De asemenea, filmul a primit alte 35 de nominalizări la festivaluri de film din Europa și Statele Unite ale Americii. În România, a obținut la TIFF votul publicului și premiul pentru cea mai bună regie, iar la Gopo alte două premii: Pentru cel mai bun film de debut și pentru cel mai bun actor în rol secundar – Alexandru Potocean.
Documentarul Noi împotriva noastră va fi proiectat în sala mică a cinematografului Toldi, în data de 27 aprilie 2023, ora 18:15. Autoarea filmului și tatăl au luat câte o cameră și s-au filmat reciproc. O serie de interviuri au luat naștere, în care cei doi discută despre schizofrenie, propriul trecut și concepțiile lor despre fericire. Filmul este o declarație personală a unui părinte ce se confruntă cu o afecțiune mintală și a unei fiice care a crescut cu un tată adesea absent. În timp ce filmează, cei doi își dezvăluie rănile cauzate în trecut și încearcă să se înțeleagă reciproc. Noi împotriva noastră a câștigat premiul Cel mai bun film documentar la Astra Film Sibiu, în 2021 și a fost nominalizat pentru Cel mai bun film românesc, la TIFF.