Una dintre cele mai vechi şcoli cu limba română de predare din oraşul Cernăuţi a sărbătorit cel de-al doilea centenar. Este vorba de Școala nr. 10 cu limba română de predare din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi. Cu acest prilej, la Cernăuți a fost realizat un film aniversar – Școala nr. 10, Cernăuți – 200 de ani, realizator studioul Mihai Grosu, informează Bucpress.eu.Filmul prezintă istoria școlii, cine au fost absolvenții ei și cum este această instituție de învățământ în momentul de față. Sute şi mii de absolvenţi, foşti elevi, au trecut prin porţile acestei şcoli româneşti, luând cu ei farmecul limbii române şi dorul de dulcele grai eminescian.
Potrivit sursei citate, la eveniment au fost prezenţi oaspeţi speciali din cadrul administraţiei şi consiliului regional Cernăuţi, primăriei Cernăuţi, în frunte cu primarul Oleksii Kaspruk, Consulatului General al României la Cernăuţi, reprezentat de Consulul General Eleonora Moldovan şi consulul Aurelian Rugină.
De asemenea, la sărbătoare au mai fost prezenţi scriitorii Mihai Moraraş din Chişinău, Mihai Prepeliţă din Moscova, Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi, (foşti elevi ai Școlii nr. 10), Ilie T. Zegrea, Mircea Lutic ş.a., unii lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti din regiune, reprezentanţi mass-media, dar şi foşti profesori şi elevi ai şcolii. Printre invitaţii de onoare s-a numărat şi dl. Teofil Rendiuc, ambasador ad-interim al Ucrainei în România.
Cu mesaje de felicitare şi cadouri de preţ au venit la sărbătoarea şcolii şi directorii celorlalte trei instituţii de învăţământ cu limba română de predare din oraşul Cernăuţi – domnul Ion Ignat (Gimnaziul nr. 6), Eugenia Facas (Şcoala nr. 13) şi Ludmila Puşcariova (şcoala nr. 17).
Excelenţa Sa, Eleonora Moldovan a transmis mesajul ministrului delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, adresat conducerii şcolii, profesorilor, elevilor, părinţilor şi tuturor românilor din această suburbie a oraşului Cernăuţi: „Cei 200 de ani de școală românească neîntreruptă la Cernăuți vorbesc despre importanța comunității noastre de aici, despre rădăcinile ei adânci și despre contribuția sa la promovarea culturii românești. Doresc să aduc un omagiu dascălilor care an de an, vreme de două secole, au învățat generații de copii români să citească și să scrie in limba română. Distinşilor oameni care și-au ales această nobilă misiune să le purtăm recunoștința și să le transmitem acolo de unde ne veghează cel mai frumos mesaj – rezultatele bune la școală și promisiunea că vom duce mai departe învățăturile lor„, se menţionează în mesajul citit de dna Eleonora Moldovan şi semnat de ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.