Programată să se desfășoare la București în toamna acestui an, Conferința Plenipotențiară a UIT 2022, care va reuni liderii mondiali în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) sub tema ”Conectați-vă și uniți-vă”, va stabili direcția transformării digitale pentru următorii patru ani. Două viziuni diametral opuse și două personalități diferite – americană și rusă – își vor prezenta viziunea pentru viitorul internetului global, odată cu alegerea următorului Secretar General al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).
Deși mai puțin cunoscută, ITU a fost numită „cea mai importantă agenție despre care nu ați auzit niciodată” din cauza impactului pe care îl are asupra vieții noastre de zi cu zi. Convorbirile telefonice, prognoza meteo sau Wi-Fi, dar și multe altele, sunt legate de activitatea ITU. Înființată în 1865 pentru a coordona semnalele telegrafice, acum face parte din sistemul ONU, responsabilă de coordonarea spectrului de frecvență radio global, alocarea sloturilor orbitale ale satelitului și dezvoltarea standardelor internaționale de telecomunicații.
Vor candida actualul director al Biroului de Dezvoltare al ITU, americanca Doreen Bogdan-Martin, prima femeie care a ocupat vreodată un post de nivel superior al ITU, și Rashid Ismailov, fost ministru adjunct al telecomunicațiilor și director executiv în industrie. Deși votul nu se referă doar la țara de origine a candidatului, aceste alegeri vor pune în față experiența dovedită a ONU a lui Bogadan-Martin cu un candidat aproape necunoscut, format în tradiția rusă.
Cei doi candidați par a fi total diferiți. Originară din New Jersey, Bogdan-Martin a absolvit Universitatea Americană din Washington și și-a început cariera ca specialist în telecomunicații la Departamentul de Comerț al SUA. În 1994, sa alăturat ITU ca analist de politici.
În cei 30 de ani de experiență în domeniul conectivitatii globale, Bogdan-Martin și-a construit un portofoliu solid de realizări inovatoare. Ea a creat Simpozionul global pentru autorități de reglementare, Strategiile pentru tineret și gen ITU, Parteneriatul Equals Global, Biroul ITU la ONU din NY și Comisia de bandă largă pentru dezvoltare durabilă. Ea promovează o viziune care subliniază colaborarea, incluziunea și parteneriatele drept calea către conectarea celor neconectați.
La Conferința Mondială de Dezvoltare a Telecomunicațiilor a ITU de la Kigali, Rwanda, Bogdan-Martin sa concentrat pe incluziune. Ea a reunit 1.500 de delegați de tineret în persoană din peste 115 țări și alți peste 5.000 de delegați online. Tinerii lideri au discutat, dezbătut și împărtășit, asigurându-se că vocile tinerilor vor fi incluse în crearea unui viitor digital durabil. La Kigali, Bogdan-Martin a lansat Partner2Connect Digital Coalition. Aproximativ 219 parteneri din 103 țări au făcut 423 de angajamente pentru a crește conectivitatea în lumea în curs de dezvoltare, cu o valoare financiară estimată la 26,05 miliarde de dolari. Dacă va fi aleasă, americanca Bogdan-Martin ar fi prima femeie care va conduce ITU în istoria sa de 157 de ani.
Ismailov nu se bucură de o experiență internațională similară, construindu-și cariera în interiorul Rusiei. Născut în Baku, Azerbaidjan în 1965, a absolvit Universitatea de Stat din Moscova. El a lucrat ca director executiv pentru companii de telecomunicații străine, inclusiv Nokia, Ericsson și Huawei. Din 2014 până în 2018, a ocupat funcția de ministru adjunct la Ministerul Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media – într-o perioadă în care Vladimir Putin reprima libertatea internetului. Din 2020, el a fost președinte al celui de-al treilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, Vimpelcom. Deși Ismailov platforma sa se concentrează pe „umanizarea TIC”, el a făcut parte din conducerea autoritară a comunicațiilor din Federația Rusă.
În timp ce Bogdan-Martin s-a dovedit a fi un lider dedicat îmbunătățirii conectivității globale, Ismailov rămâne legat de ideea de control al comunicațiilor.
Alegerile care vor avea loc la București vor indica orientarea acțiunilor ITU : spre îmbunătăți conectivitatea sau impunerea controlului guvernamental asupra comunicațiilor.