Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a exprimat necesitatea continuării cooperării cu partea britanică în ceea ce priveşte asigurarea, în UK, a respectării tuturor drepturilor cetăţenilor europeni în exercitarea dreptului la liberă circulaţie, în cadrul întrevederii, de ieri, cu Lordul Davies of Stamford, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul britanic.
Întrevederea a fost prilejuită de vizita în România a unei delegaţii parlamentare britanice condusă de Lordul Davies, în perioada 22-24 iunie 2014.
Au mai fost discutate provocările actuale la adresa securităţii în regiune, generate de evoluţiile din Ucraina şi impactul general asupra întregii regiuni. Referitor la Rep. Moldova, partea română a subliniat importanţa semnării Acordului de Asociere şi a Acordului cuprinzător şi aprofundat de comerţ liber UE cu aceasta, pe 27 iunie, deopotrivă cu semnarea acestor instrumente cu Georgia şi Ucraina.
În ceea ce priveşte reformarea Uniunii Europene, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat poziţia pro-europeană a României, de susţinere a metodei comunitare şi a consolidării rolului Uniunii, ca actor global.
A exprimat dezaprobare faţă de retorica cu tentă populistă a unor politicieni britanici, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români asupra pieţei muncii şi serviciilor sociale din Marea Britanie.
La rândul său, parlamentarul britanic a exprimat, în nume propriu şi în numele majorităţii populaţiei Marii Britanii, profunda dezaprobare faţă de acest gen de declaraţii populiste evidenţiind, totodată, nivelul ridicat de integrarea socială şi profesională al cetăţenilor români din Marea Britanie, precum şi contribuţia acestora la dezvoltarea economică şi socială a ţării gazdă. În acest context, a evocat concluziile unor studii efectuate de instituţii de prestigiu din Marea Britanie, precum cel al University College of London (UCL), publicat în luna noiembrie 2013, ce indică faptul că temerile privind un număr mare de cetățeni români care să sosească în Marea Britanie, după deschiderea pieţei muncii, au fost şi sunt nefondate şi că cetăţenii români din Marea Britanie contribuie substanțial la bugetul public al acestei ţări.
Ambele părţi au apreciat intensificarea şi creşterea continuă, în ultimii trei ani, a schimburilor comerciale, anul 2013 reprezentând un an record din perspectiva volumului schimburilor comerciale româno-britanice. S-au angajat să continue să încurajeze şi să promoveze intensificarea cooperării economice şi creşterea volumului investiţiilor reciproce.