Peste 40 de copii etnici români din Regiunea Vidin (Bulgaria) împreună cu însoţitorii legali au vizitat zilele acestea Muzeul Olteniei şi Muzeul de Etnografie din Craiova, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii de la Târgu Jiu, Mănăstirea din Tismana, Mănăstirea Sf.Ana din Orşova si oraşul Drobeta Turnu Severin.Prezenţi pentru prima oara în România, cei mici au rămas încântaţi de ceea ce au văzut, mai ales de vestigiile istorice şi arheologice de la muzeu şi de expoziţiile de icoane de la mănăstiri. Părinţii si bunicii lor au privit cu nostalgie şi încântare costumele populare de la Muzeul de Etnografie din Craiova şi au remarcat asemănarea cu portul lor popular. „Aceasta a fost o excursie pe care o vom ţine minte toata viaţa” au declarat la unison copii, parinţi şi bunici.
Excursiile tematice la obiective din România sunt parte a proiectului “Drumeţ în ţara mea”, derulat de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi “ pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociaţia “Ave” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.
În luna aprilie, în proiectul “Drumeţ în ţara mea” vor participa peste 160 de copii din comunităţile româneşti din Regiunea Vidin, care vor fi însoţiţi fiecare de un reprezentant legal.
Proiectul aduce în faţa elevilor români din Regiunea Vidin aspecte din viaţa românilor din istorie până în contemporaneitate, stiluri arhitecturale româneşti şi portrete ale unor personalităţi marcante româneşti, fiind dedicat înţelegerii, folosirii şi păstrării moştenirii istorice şi culturale a poporului român.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conştientizarea importanţei cunoaşterii istoriei Neamului de către tânăra generaţie, precum şi însuşirea valorilor patrimoniului istoric şi cultural, pentru asigurarea continuităţii tradiţiilor moştenite şi pentru menţinerea identităţii naţionale.
Prin acest proiect se intenţionează ca la sfârşitul acţiunilor să crească gradul de informare şi de asumare a tinerilor cu privire la istoria, cultura si civilizatia poporului român, antică şi contemporană.
“Drumeţ în ţara mea” este un proiect al IEH pentru o dezvoltare durabilă şi pentru conservarea şi promovarea identităţii culturale, etnice, lingvistice şi spirituale.