În contextul dezbaterii care a avut loc în plenul Parlamentului European despre Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană, Victor Negrescu, vicepreședinte al PE, care are în responsabilitate relația cu Republica Moldova, a subliniat importanța referendumului din 20 octombrie privind aderarea la Uniunea Europeană.
Acesta a susținut faptul că un vot masiv în favoarea modificării Constituției ar face ca procesul de aderare al Republicii Moldova să devină ireversibil și a subliniat că Parlamentul European a susținut constant parcursul european al acestei țări și a alocat fonduri suplimentare pentru Chișinău.
”Parcursul european al Republicii Moldova este aproape de a deveni ireversibil.
Dacă cetățenii din Republica Moldova vor vota masiv pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendumul care va avea loc pe 20 octombrie, atunci drumul spre aderare va deveni mai ușor și sprijinul Uniunii Europene mai consistent.
În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European care are ca responsabilitate inclusiv relația cu Republica Moldova mă bucur că prin această rezoluție, arătăm încă o dată sprijinul necondiționat al tuturor familiilor politice pro-europene din legislativul european pentru parcursul european al Chișinăului.
Este un sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru dezvoltarea și securitatea lor, într-un context plin de provocări, generat de războiul hibrid și interferențele regimului autoritar de la Moscova care își dorește să blocheze acest parcurs european.
Trebuie să spun foarte clar: nu se vinde Republica Moldova, contrar a ceea ce spun agenții ruși de acolo.
De altfel, noi am decis să alocăm fonduri suplimentare pentru Republica Moldova, 50 milioane de euro pentru țările candidate și vecinătatea de Est, 3 milioane de euro pentru asistența pentru preaderare.
Sunt multe lucruri de făcut, suntem aici pentru Republica Moldova” a declarat eurodeputatul social-democrat.
Astăzi, vineri 11 octombrie, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, se va întâlni la Chișinău cu oficiali ai Republicii Moldova, tineri și organizații neguvernamentale implicate în susținerea parcursului său european.
Și europarlamentarul Vasile Dîncu a intervenit în dezbaterile plenului, arătând că parteneriatul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este necesar pentru că ridică nivelul de trai al cetățenilor, ajută la modernizare și la întărirea securității.
”Ziua de 20 octombrie este foarte importantă pentru traseul european al Republicii Moldova, iar documentul de astăzi reprezintă un gest de solidaritate pentru o națiune curajoasă, care caută să-și regăsească locul în Europa. Moldova caută să revină acasă, adică în Europa”, a spus Dîncu.
În numele Grupului PPE, eurodeputatul Siegfried Mureşan a arătat că ”Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova contează pentru noi în cadrul Uniunii Europene, pentru că Republica Moldova este un stat vecin cu Uniunea Europeană și nu putem fi în siguranță și stabili în interiorul granițelor Uniunii Europene decât dacă țările noastre vecine ca Republica Moldova sunt sigure și stabile.
Dar știm și că Federația Rusă nu este de acord cu noi. De asemenea, știm că Rusia refuză să accepte vecini liberi și democratici, deoarece vecinii democratici nu fac decât să sublinieze cât de închisă și nedemocratică este Rusia. Rusia vrea vecini slabi și dependenți și de aceea finanțează campanii de dezinformare în Republica Moldova, tot în vederea alegerilor prezidențiale și a referendumului care va avea loc pe 20 octombrie.
Cetăţenilor Moldovei le spunem: Uniunea Europeană vede lupta voastră împotriva amestecului Rusiei şi vă stăm alături. Ne dorim ca Republica Moldova să fie puternică, independentă, să decidă asupra propriului viitor. Acesta este, de fapt, diferența dintre modul de viață rusesc, care se bazează pe frică, un mod de viață în care cetățenii sunt doar instrumente în mâinile liderilor autocrați. Modul de viață european este un mod de viață în care cetățenii sunt puternici, independenți, își decid propriul viitor.
Ne dorim pentru cetățenii Republicii Moldova exact așa cum ne dorim pentru cetățenii UE și suntem gata să ne angajăm mai puternic. Suntem gata să sprijinim Republica Moldova pe drumul său european”.