În urma unei întâlniri între miniștrii apărării din Franța și Germania, Sébastien Lecornu și Boris Pistorius, au subliniat necesitatea menținerii cheltuielilor militare și a unității securității europene, inclusiv cu Marea Britanie, ca răspuns la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2024 din SUA.
Membrii NATO trebuie să traducă cheltuielile pentru apărare într-o contribuție tangibilă în următorii ani, cu trupe, nave și avioane, care să le arate cetățenilor că alianța este o organizație militară, nu doar una politică, a afirmat la Paris ministrul Forțelor Armate franceze, Sébastien Lecornu, într-o conferință de presă comună cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
În timpul primului său mandat, Trump a criticat în mod constant țările europene pentru că nu au cheltuit suficient pentru apărare, spunând că profită de puterea militară a SUA. La un miting de campanie din februarie, fostul președinte a spus că va încuraja Rusia să „facă ce vor” pentru membrii NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare față de alianță.
„Este în joc chestiunea multilateralismului, întrebarea cum ne poziționăm noi, ca europeni, în această ordine mondială”, a spus Pistorius. „Trebuie să strângem rândurile pentru a ne putea dezvolta pe deplin puterea. În viitor, acest lucru va fi chiar mai important decât în trecut.”
Germania și Franța au o contribuție semnificativă la apărare, fiind cele mai mari economii ale UE, dar și Polonia, cea mai mare țară a NATO din Europa de Est, are un rol important de jucat, a spus Pistorius. De asemenea, Marea Britanie și Italia ar trebui să facă parte din cooperarea în domeniul apărării, iar ministrul german a spus că el și Lecornu își vor invita omologii din Varșovia, Londra și Roma la o întâlnire a celor cinci țări la Berlin în următoarele două săptămâni.
SUA vor rămâne un partener important – „nu poate fi altfel” – a spus Pistorius. UE și SUA au interese comune, iar provocările geopolitice precum respectarea dreptului internațional, garantarea comerțului liber, securitatea mărilor și libertatea de mișcare pot fi abordate doar de partenerii NATO care rămân împreună, a spus ministrul.
Apelul la unitate vine într-un moment dificil pentru ambele națiuni. În acest an Franța a organizat alegeri anticipate care au dus la un Parlament fără majoritate și un guvern fără un mandat clar, care, totuși, a anunțat reduceri de miliarde de cheltuieli pentru a domnea într-un deficit bugetar galopant.
Lecornu a subliniat necesitatea ca Franța să-și continue planul de cheltuieli pentru apărare 2024-2030, indiferent de dificultățile interne ale țării.
În timp ce Pistorius vorbea la Paris, la Berlin coaliția de guvernare s-a rupt, prin demiterea ministrului de Finanțe Christian Lindner de către cancelarul social-democrat Olaf Scholz. Neînțelegerile au ajuns la un punct maxim în cadrul coaliției celor trei partide cu privire la rezistența lui Lindner față de cheltuielilor de urgență pentru orice, de la plafonarea prețurilor la energie până la asistența Ucrainei, a declarat Scholz într-un comunicat miercuri seară.
Potrivit www.defensenews.com, victoria lui Trump creează o „incertitudine considerabilă” atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii săi internaționali, a declarat Matthew Savill, director de științe militare la Royal United Services Institute din Marea Britanie, într-un comentariu. Europa și NATO ar trebui să se gândească dacă pot face mai mult pentru Ucraina, deoarece dorința lui Trump de a ajunge la un acord de pace „nu este de bun augur pentru sprijinul susținut al SUA”.
NATO va trebui să se concentreze pe menținerea unită a alianței, mai degrabă decât pe amenințarea tot mai mare a Rusiei, a declarat Ed Arnold, cercetător senior al RUSI pentru securitatea europeană. Dacă nici NATO, nici UE nu pot intensifica rapid continuarea sprijinului pentru Ucraina, „atunci coalițiile europene de voință trebuie să intensifice, necesitând o conducere îndrăzneață, care a lipsit de câțiva ani”, a spus Arnold.
Europa trebuie să poată face mai mult pentru a se apăra, precum și pentru a-și proteja industriile de apărare, a spus Lecornu. El a spus că prima necesitate, „și acest lucru nu va fi o surpriză, este să continuați rearmarea”.