În ultimii 10 ani din România au plecat la muncă în străinătate peste 2.000.000 de persoane. Efectul acestui fenomen: o generaţie în pericol. În ultima perioadă un băiat de 14 ani a fost înjunghiat de tatăl său, doi fraţi de zece şi 15 ani au fost luaţi din grija tatălui pentru că erau bătuţi în mod frecvent şi alţi doi fraţi în vârstă de cinci şi 12 ani au rămas fără mamă după ce aceasta s-a sinucis.
Toate aceste fapte au un numitor comun – unul dintre părinţi este plecat sau urma să plece la muncă în străinătate.
Din nevoia disperată a părinților din România de a le oferi copiilor o educație mai bună, un acoperiș deasupra capului sau o bucată de pâine, peste 81.000 de minori erau la finalul anului trecut acasă în grija bunicilor, a rudelor sau a unui părinte abuziv. “Majoritatea părinților care pleacă o fac pentru că vor să asigure copiilor și familiei un trai mai bun, nu pentru că ar vrea să scape de responsabilităţi”, relatează zf.ro.
Datorită celor peste 2,3 milioane de români care se află în străinătate și care acceptă, în mare parte, să îngrijească bătrâni, să fie bone, să lucreze pe șantiere sau în agricultură, România a câștigat doar anul trecut 3,6 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.