Mai mult de un milion de muncitori străini se pregătesc să plece din Marea Britanie, arată un studiu realizat de brand-ul Deloitte, potrivit The Independent.
Conform studiului, 36% dintre lucrătorii non-britanici care se află în prezent în țară au afirmat că se gândesc să plece până în 2022, iar 26% au declarat că să se vor muta chiar mai devreme de 2020. Cifra reprezintă 1,2 milioane de locuri de muncă din cei 3,4 milioane de lucrători imigranți din Marea Britanie, subliniind criza severă a locurilor de muncă cu care se confruntă țara, din cauza procesului de ieșire din Uniunea Europeană. De asemenea, lucrătorii cu înaltă calificare din țările UE sunt cei mai mulți care iau în considerare plecarea, 47% gândindu-se să părăsească Marea Britanie în următorii cinci ani. În acelasi timp, 32% dintre muncitorii străini calificați au spus că vor să audă mai multe declarații pozitive din partea Guvernului pentru a se răzgândi.
Totodată, respondenţii au mai adăugat că ar rămâne în cazul în care costurile de trai ar fi mai mici și vor exista mai multe inițiative pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată.
David Sproul, director executiv al Deloitte pentru Europa de nord-vest, a declarat: „Lucrătorii din străinătate, în special cei din UE, spun că sunt mai hotărâți să plece din Marea Britanie decât înainte. Acest lucru indică un deficit de competențe pe termen scurt și mediu, care poate fi satisfăcut în parte prin îmbunătățirea calificării forței de muncă pe piața internă, dar care ar beneficia și de un sistem de imigrație adaptat nevoilor economiei”.
„Incertitudinea a început cu un an în urmă, la momentul rezultatului referendumului UE”, a subliniat şi Angus Knowles-Cutler, vicepreședinte și partener senior la Deloitte.
„În momente de incertitudine, muncitorii calificați sunt cei care își depun cel mai repede CV-urile”, a mai adăugat acesta.