Expoziţia „Electrecord – Romania in Vinyl Covers”, dedicată celei mai mari și mai vechi companii de înregistrări audio din România, Electrecord, va prezenta istoria proprie vineri, 25 octombrie 2019, la Biblioteca Muntpunt, în Place de Monnaie nr. 6, din Bruxelles.
Evenimentul va cuprinde expunerea unor coperți de discuri însoțite de mostre audio din diverse genuri muzicale, cu accent pe coperțile originale realizate în ultima parte a secolului XX de artişti vizuali precum Ion Bitzan, Ana Golici, Wanda Mihuleac, Marilena Preda-Sânc și Decebal Scriba. De asemenea, interviuri video ale acestor artiști, dar și amintirile directoarei Electrecord, Cornelia Andreescu, o veritabilă istorie vie a casei de discuri românești, și intervenția anecdotică a compozitorului Vasile Șirli, fost director artistic, completează expoziția de la Bruxelles.
Această expoziție vizual-muzicală va fi deschisă oficial în cadrul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA România în prezența curatorului Mihai Zgondoiu, în coordonarea lui Horia Barna (ICR), director artistic al EUROPALIA România. La vernisaj, partea de colaj muzical specific sonorităților Electrecord va fi exemplificată printr-un DJ set al artistului Bogdan Orbita.
Expoziţia va fi deschisă până 20 noiembrie 2019.
În acelaşi timp, ferestrele exterioare de la Muntpunt vor deveni platformă de exprimare pentru artistul Dan Perjovschi care îşi va prezenta celebrele desene pline de umor şi subtilitate despre actualitatea din România şi Europa. Performance-ul live „Perjovschi” va dura o săptămână, începând din 21 octombrie 2019, iar desenele vor putea fi admirate până la 15 decembrie 2019. Expoziţia „Electrecord – Romania in Vinyl Covers”este organizată în parteneriat cu Electrecord, sub coordonarea Institutului Cultural Român.
„Casa de discuri Electrecord rămâne un brand național emblematic. Am apreciat că partenerii belgieni organizatori ai Festivalului au susținut și realizarea unui periplu vizual-muzical și istoric despre evoluția artistică a României prin intermediul activității Electrecord. Martori a multor decenii de evoluție, dar și de involuție artistică prin cenzură sau ideologizare vădită, muzicienii și plasticienii colaboratori ai Electrecord au reușit totuși, adesea, să sincronizeze și în acest domeniu România la arta europeană și mondială de vârf. Iar asta se va vedea și asculta în expoziție”, susține Horia Barna, director artistic al echipei Europalia România/ ICR. El speră ca prezentarea acestei expoziții să ajungă și în România, anul viitor.
Curatorul expoziţiei, Mihai Zgondoiu, precizează că „Electrecord – Romania in Vinyl Covers” este un proiect de revizitare istorică a primelor șase decenii de funcționare în spațiul românesc (anii 1930-1990) a celei mai vechi case de discuri din România. ”Imaginată ca un parcurs în oglindă, cu ilustrații grafice și mărturii video ale artiștilor colaboratori, dar și ale directorilor artistici, expoziția propune noi reflecții, noi lumini și umbre asupra libertății de exprimare într-o epocă în care artiștii au încercat să treacă de matrițele ideologizante ale regimului comunist”, precizează Mihai Zgondoiu.