Site icon TIMP ROMÂNESC

Elevii Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, în Parlamentul României

Un grup de 17 elevi ai Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol se află într-o vizită de două zile în România, la invitația lui Eugen Tomac, deputat în Colegiul 2 pentru Românii din Străinătate. Copiii au fost însoțiți de Ion Iovcev, directorul liceului, Raisa Pădurean, director adjunct al liceului, și Elena Pisarenco, profesoară la același liceu.

La discuții au participat și deputații clement Negruț și Valerian Vreme.

Vizita aceasta este o veche promisiune. Sper ca experiența de la Parlamentul României și întâlnirile pe care le veți avea să ne ajute și pe noi, și pe Dvs. să facem mai cunoscută situația cu care vă confruntați. Nu este deloc ușor, iar lucrul acesta este conștientizat de toată lumea de bună credință. Să fii român astăzi în Transnistria nu este deloc ușor. Suntem extrem de atenți la tot ceea ce se întâmplă și vom încerca să fim alături de Dvs., de liceu și de celelalte instituții care întâmpină dificultățile pe care le aveți”, a spus Tomac.

Acesta și-a exprimat speranța ca ultimele evoluții din Moldova să ducă, în cele din urmă, la soluționarea conflictului transnistrean.

”Știu că nu vă este ușor, dar au trecut vremuri și mai grele și sperăm ca la un moment dat, când și Moscova va dori, bineînțeles, această problemă artificială să dispară, iar oamenii să poată trăi cu sentimentul că nu trebuie să se teamă de nimic și de nimeni”, a mai spus Tomac.

Deputatul Clement Negruț i-a invitat pe copii și pe cadrele didactice ca, într-o altă vacanță, să viziteze și Alba Iulia, locul în care în 1918 s-a făcut România Mare. ”Trebuie să știți că în România aveți prieteni, frați”.

Deputatul Valerian Vreme a rememorat un episod din copilărie când asculta muzică populară românească de dincolo de graniță și i s-a explicat că și peste sârma ghimpată sunt tot români. ”Cei care cred că pot construi cu pușca în mână o viață mai bună pentru oameni se înșeală. Acolo unde este armată pe stradă, oamenii n-au s-o ducă mai bine”.

Atât cadrele didactice, cât și elevii au relatat despre dificultățile cu care se confruntă, despre situația școlii lor și eforturile pe care le fac pentru a-și păstra limba și identitatea românească.

Exit mobile version