Elevii români din străinătate, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, vor participa în perioada 2 – 6 septembrie, la Olimpiada Internațională de Lectură, care se va desfășura la Constanța.
Scopul olimpiadei este ca elevii să abordeze lectura ca abilitate de viață, prin intermediul textului ficțional, nonficțional și multimodal.
Olimpiada se va desfășura pe două secțiuni: Secțiunea de antrenament –13-15 ani- se evaluează competențele de lectură și de sensibilizare culturală și Secțiunea de performanță-15-19 ani- se evaluează competențele de lectură, media și de comunicare. Astfel, profesorii din stăinătate pot înscrie loturile de elevi până în 10 august.
Formatul competiției include cursuri și dezbateri susținute/moderate de profesori din învățământul superior și din învățământul preuniversitar din țară și din afara acesteia, cu autoritate științifică și cu experiență în domeniul didacticii lecturii. Aceștia vor avea statutul de lectori.
Pentru proba scrisă, la ambele secțiuni, concurenţii vor apela atât la conţinuturile specifice disciplinelor din domeniul limbii și literaturii, cât şi la cultura lor generală, la experienţa şi la competenţa lor de lectură. Această probă va fi susținută de participanți la finalul perioadei de cursuri.
Programa olimpiadei respectă programa pentru cursul opțional Lectura și abilitățile de viață, pentru elevii din clasele a V-a – a XII-a și temele cursurilor susținute în cadrul olimpiadei.
Proba (scrisă) va putea fi susținută în limba română, precum și în limbile de concurs engleză și franceză. La înscrierea la olimpiadă, pe fișa de aplicație, concurenții vor preciza limba de concurs.
Structura subiectelor, indiferent de secțiune, vizează capacitatea de înţelegere şi interpretare a unui text ficţional și are pondere, capacitatea de înţelegere a unui text nonficţional și are pondere, dar și capacitatea de înţelegere şi interpretare a unui text multimodal.
Elevii români care studiază în Școlile europene sau internaționale (din afara României) vor participa la olimpiadă pe locuri distincte. Finanțarea olimpiadei este asigurată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România.