Site icon TIMP ROMÂNESC

Elita muzicală a tinerilor români cuceresc scena Lisabonei de Ziua României

Formația camerală Consonando Trio va susţine, în perioada 3-5 decembrie, un concert pe primele două scene muzicale portugheze, la Fundaţia Calouste Gulbenkian din capitala Portugaliei şi la Casa da Música din Porto.

Concertul, sustinut cu ocazia Zilei Naţionale a României, format din vârfuri incontestabile ale actualei generaţii de tineri interpreţi produşi de şcoala muzicală românească, Răzvan Suma (violoncel), Toma Popovici (pian) şi Ştefan Horvath (vioară), prezintă Sérénade lointaine, pentru vioară, violoncel și pian (1903) de George Enescu, o lucrare relativ rar interpretată, Trio Es-Dur D 897 „Notturno” pentru pian, vioară şi violoncel (operă postumă) de Franz Schubert precum şi faimosul Trio nr. 2 în E flat major pentru pian, vioară şi violoncel op. 100 de acelaşi compozitor.

Piesa enesciană, creată în 1903, în anii dinaintea marii conflagraţii mondiale, respiră o delicată nostalgie şi aminteşte de parfumul saloanelor aristocratice bucureştene şi pariziene ale începutului de secol XX.

Gândită pentru a fi „casa tuturor muzicilor“, ea se integrează în procesul de renovare urbană a oraşului şi într-o reţea de echipamente culturale la scară metropolitană şi mondială. Este o instituţie care dezvoltă un proiect cultural inovator şi cuprinzător, ce preconizează dinamizarea mediului muzical naţional şi internaţional, în cele mai diverse arii, de la clasic la jazz, de la fado la muzică electronică, de la marea producţie internaţională la proiecte experimentale.

   Concertul de la Fundaţia Calouste Gulbenkian a fost programat pentru data de 5 decembrie. În vastul complex muzeal şi cultural al Fundaţiei se află cea mai prestigioasă sala de concerte din Portugalia, la dispoziţia celei mai complexe şi profesioniste dintre orchestrele naţionale şi din lumea lusofonă în general.

Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio, şi-a desăvârşit ascensiunea profesională în anul 2012 prin realizarea turneelor naţionale „Vă place Bach?“, interpretând Integrala Suitelor pentru Violoncel Solo a marelui compozitor din Leipzig. Participarea sa la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale a fost încununată cu un număr impresionant de distincţii, dintre care amintim Premiul II la Concursul Internaţional „Giovanni Batista Viotti“ Italia (1997) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de la Markneukirchen, Germania (1997). În anul 2000 a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu.

Ştefan Horváth a absolvit cursurile Conservatorului Naţional Superior din Lyon, ale Universităţii de Muzică Bucureşti (prof. Ştefan Gheorghiu) şi ale Academiei de Muzică din Basel (prof. Adelina Oprean), urmând totodată şi cursuri cu Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg. Talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii: „George Enescu” – (Premiul al III-lea – 2001), „Jeunesses Musicales” (Premiul al II-lea – 1998), „Eugen Sârbu” (premiul I – 1995, 1996), Premiul „Sándor Végh” (1994). Între anii 1996–2000 a fost concertmaistrul orchestrei Philharmonie der Nationen, alături de care a cântat şi ca solist, iar din 2005 este concertmaistrul Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal fiind Dennis Russel Davies.

Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În prezent este lector al aceleiaşi universităţi. A obţinut premii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind premiile întâi la concursurile internaţionale “Dinu Lipatti”, (Bucureşti, 1997), Waki (Osaka, 1996), “Ann and Aaron Richmond Competition” (Boston, 2001). Activitatea sa concertistică a inclus numeroase prezenţe la mari festivaluri internaţionale: Festivalul Internaţional George Enescu (1998, 2011), Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001, 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film festival (2008, 2009, 2011), „Murten Classics” (Elveţia, 2013). A urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts în cadrul Universităţii din Boston (cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum şi Tong-Il Han).

 

Exit mobile version