Întrevederea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cu ministrul de Stat pentru Afaceri Economice și Comerciale al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Ahmed Al-Jaber, care s-a desfășurat marți, 17 aprilie 2018, a avut în vedere revitalizarea și consolidarea legăturilor tradiționale dintre cele două țări prin implementarea unor proiecte concrete, care să diversifice portofoliul relațiilor comercialeși să extindă colaborarea pe noi sectoare ale economiei. ”Îmi doresc ca această vizită să reprezinte un moment de început pentru o altă etapă a relațiilor bilaterale, în care să explorăm domeniile pe care le putem dezvolta în ceea ce privește cooperarea economică. Există interese comune, importantă este evoluția acestora pe viitor, pornind de la baze realiste, pragmatice”, a declarat președintele Camerei Deputaților la debutul întâlnirii.
Discuțiile au oferit oportunitatea promovării potențialul investițional al României care, prin poziția strategică și accesul la canale de transport pan-europene, oferă oamenilor de afaceri din Emirate oportunitatea dezvoltării unor parteneriate pe sectoare cheie, cum ar fi cel agricol, cel energetic sau de transport.
Demnitarul străin a exprimat interes față de consolidarea cooperării în domeniul agriculturii, prilej cu care partea română a prezentat progresele semnificative ale acestui sector, care folosește tehnologie modernă în vederea maximizării randamentului de producție. Astfel, printre domeniile de potențial interes pentru investitorii din Emirate menționate de președintele Camerei Deputaților au fost cel al irigațiilor și cel legumicol, deoarece producția consistentă a țării noastre reprezintă o resursă care ar putea fi valorificată la nivelul unor rețele de preluare, respectiv prelucrare, rezultând astfel produse cu valoare adăugată.
În ceea ce privește oportunitățile de investiții majore, s-a discutat despre proiectul canalului Dunăre – București, care ar cuprinde un hub de transport în sudul capitalei, dar și despre dezvoltarea infrastructurii rutiere, prin investiții directe în sistemul de autostrăzi.
Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel al turismului, industrie care are o contribuție semnificativă la bugetul Emiratelor Arabe Unite. În acest context, demnitarul român a exprimat dorința autorităților de la București de a beneficia de know-how-ul Emiratelor în acest sector, menționând că țara noastră prezintă excelente oportunități de dezvoltare a turismului montan, balnear sau la Marea Neagră.
De asemenea, pe agenda întrevederii s-a regăsit cooperarea în domeniul medical, ocazie cu care oficialul român a prezentat planurile coaliției de guvernare pentru construcția a 8 spitale regionale și a unui Spital Republican.
Realizarea primei sesiuni a Comitetului mixt de cooperare româno-emiratez a fost considerată, de ambele părți, un semnal clar al interesului comun pentru recalibrarea relațiilor bilaterale, în vederea identificării modalităților de lucru pentru exploatarea nișelor de colaborare identificate.
Din această perspectivă, președintele Camerei Deputaților a subliniat că este esențială monitorizarea atentă a angajamentelor asumate și a inițiativelor rezultate în cadrul consultărilor din aceste zile, astfel încât să se obțină rezultate concrete, pe termen mediu și lung.
Delegația emirateză a participat, în perioada 16-17 aprilie, la Comitetul mixt de cooperare româno-emiratez, în cadrul căruia au fost semnate cinci acorduri de cooperare în domeniul agriculturii, culturii, sportului, mass-media și afacerilor externe.