În tematica dedicată promovării educației tineretului din România, Romfilatelia introduce în circulație joi, 20 aprilie a.c., emisiunea de mărci poștale Cercetașii României, alcătuită din 2 mărci poștale cu valorile nominale de 2,90 lei și 11 lei, un plic prima zi și un set de cărți poștale maxime pentru iubitorii de maximafilie.
Cercetășia (o activitate organizată sub coordonarea și îndrumarea unei organizații a cercetașilor), are o cunoscută și evidențiată tradiție în România. Centenarul acestei activități a fost sărbătorit în țara noastră în anul 2013, amintind faptul că în vara anului 1913, câțiva elevi de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București au constituit primele patrule de cercetași, experimentând cercetășia în Munții Bucegi.
Oficial, Asociația „Cercetașii României” s-a înființat la data de 12 mai 1914. Beneficiind de sprijinul nemijlocit al Regelui Carol I, al principilor Ferdinand și Carol, organizația cunoaște o dezvoltare vizibilă, reușind ca în anul 1916 să numere peste 9.000 de cercetași grupați în 34 de legiuni și 56 de cohorte.
Ghidat de cele 10 Legi ale Cercetașului, fiecare membru trebuie să aibă în vedere, între altele, iubirea de țară, ajutorarea semenilor, ocrotirea naturii și faunei, respectul pentru părinți și profesori, dorința de a învăța pentru sine și a învăța și pe alții, să aibă ca obiectiv permanent „cel puțin o faptă bună pe zi”.
De reținut că deviza cercetașilor români este GATA ORICÂND! (adaptarea motto-ului Be prepared al lui Sir Robert Baden-Powell, fondatorul Mișcării Cercetașilor).
Sprijinul documentar și fotografic pentru realizarea acestei emisiuni de mărci poștale a fost acordat de reprezentanții Organizației Cercetașii României.