Site icon TIMP ROMÂNESC

Emmanuel Macron, interviu pentru Les Echos: ”Ca europeni, preocuparea noastră este unitatea noastră”

Preşedintele francez Emmanuel Macron cere Uniunii Europene să se preocupe de propria autonomie strategică și să evite intrarea într-o logică a confruntării blocurilor. Într-un interviu pentru Les Echos, Macron vorbește despre pașii făcuți în ultimii ani de Uniunea Europeană pentru a-și defini liniile strategice – economice și militare, într-o perioadă de turbulențe geostrategice, marcate de războiul din Ucraina și de pandemie.

”Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alţii” în chestiunea Taiwanului ”şi să ne adaptăm la ritmul american şi la suprareacţia chineză”, afirmă, printre altele, Maceon, referindu-se la confruntarea sino-americană în problema Taiwanului.

Intervievat chiar înainte ca Beijingul să declanşeze sâmbătă manevre militare majore în jurul Taiwanului, Macron a făcut apel la UE ”să se trezească”: ”Prioritatea noastră nu este să ne adaptăm la agenda altora în toate regiunile lumii”.

”De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, va trebui să ne pune întrebarea privind interesul nostru”, ştiind că ”nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, insistă el.

Pledând pentru ”autonomia strategică” a Europei, Macron atrage atenţia asupra accelerării tulburărilor duopolului China-SUA, cu riscul pentru Europa de a nu mai avea ”nici timpul şi nici mijloacele de a finanţa” această ”autonomie strategică”.

”Am deveni vasali, deşi putem fi al treilea pol dacă avem la dispoziţie câţiva ani pentru a-l construi”, spune președintele francez.

”Paradoxul ar fi că în momentul în care punem în aplicare elementele unei adevărate autonomii strategice europene, începem să urmăm politica americană, printr-un fel de reflex de panică”, a observat acesta, subliniind că Uniunea Europeană ”a câştigat bătălia ideologică”: ”În urmă cu cinci ani, se spunea că suveranitatea europeană nu există”. El pledează pentru ”consolidarea industriei noastre de apărare” şi ”accelerarea luptei pentru energia nucleară şi regenerabilă” pe continent, observând paradoxul că în demersul de a diversifica sursele de energie prin limitarea dependenței de gazul rusesc Europa a devenit dependentă de ”SUA, Qatar și altele”.

 

 

Exit mobile version